Janša vztraja, a tudi ministrica. Kaj bo storil Počivalšek?

Elizabeta Planinšič
27.05.2021 06:00
Vlada bo danes odločala o predlogu sklepa o razveljavitvi izbire dveh slovenskih delegiranih tožilcev. Kozlovičeva o odstopu, ki naj bi bil premierjeva želja, menda ne razmišlja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica Lilijana Kozlovič ne namerava odstopiti z ministrskega položaja. 
Sašo Bizjak

Vlada bo danes preverila postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, nato pa se bodo odločili, ali bodo postopek ponovili ali ga bodo nadaljevali, je včeraj dejal premier Janez Janša. Ministri bodo sicer na današnji seji vlade imeli na mizi predlog sklepa o tem, da se postopek izbire razveljavi in da se pripravi nov poziv. Predlog sklepa so pripravili na generalnem sekretariatu vlade.

Predlog za seznanitev z dvema imenoma, ki sta šli skozi izbirni postopek - gre za specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler -, je ministrstvo za pravosodje poslalo na vlado že decembra, a to na dnevni red vlade še ni prišlo. Po neuradnih podatkih zato, ker izbira tožilcev ni všeč premierju Janši zaradi odločitev obeh tožilcev v preteklosti. Janša je sicer včeraj v odgovoru na novinarsko vprašanje o tem, zakaj Slovenija še ni imenovala evropskih tožilcev, dejal, da v Sloveniji obstaja težava s postopkom, vendar to po njegovih besedah ne bo oviralo začetka delovanja evropskega tožilstva. To bo operativno brez slovenskih delegiranih tožilcev pričelo z delom prihodnji teden.

Ministrica se bo odzvala po seji vlade

​Glede zapletov z imenovanjem tožilcev se je včeraj oglasil tudi generalni državni tožilec Drago Šketa, ki je dejal, da bi odločitev vlade o razveljavitvi poziva za delegirane evropske tožilce lahko bila arbitrarna, "posegla bi lahko v neodvisnost in samostojnost tožilstva, ki se zagotavlja tudi preko postopkov imenovanja". Šketa je prepričan, da sta oba s strani državnotožilskega sveta predlagana kandidata izpolnjevala vse pogoje v pozivu, postopek izbire pa je bil, dodaja, izpeljan zakonito in pravilno. Generalni državni tožilec še dodaja, da je Evropsko javno tožilstvo institucija, ki mora biti popolnoma neodvisna od vsakokratne oblasti.

Drago Šketa: "Razveljavitev bi lahko posegla v neodvisnost in samostojnost tožilstva, ki se zagotavlja tudi preko postopkov imenovanja."
Robert Balen

Z ministrstva za pravosodje so včeraj na novinarska vprašanja odgovorili zgolj, da se bo ministrica Lilijana Kozlovič odzvala po odločitvi vlade. Ministrica je sicer do sedaj ponavljala, da bi se glede na zakonodajo vlada morala le seznaniti s kandidatoma, zatrjevala je, da je bil razpis izveden, kot je bilo treba. To so potrdili tudi v vrhu Evropskega javnega tožilstva. Pred dnevi je ministrica dejala, da bi bilo mogoče najprej imenovati vsaj enega kandidata in na ta način vsaj delno rešiti zaplet, ki je nastal pri imenovanju omenjenih tožilcev. Kot je dejala, se ji zdi pomembno, da se vključimo v Evropsko javno tožilstvo in omogočimo tako v Sloveniji kot tudi na evropski ravni, da institucija v celoti deluje. Imenovanje vsaj enega tožilca naj bi bil predlog evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reynoldsa.

Bo Počivalšek podprl ministrico iz vrst SMC?

Kot smo izvedeli neuradno, pa misli ministrica vztrajati pri tem, da je bilo iskanje evropskih delegiranih tožilcev regularno. In da ne namerava odstopiti, kar naj bi bila po navedbah, ki prihajajo s političnega parketa, želja Janeza Janše. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek naj bi bil, je v nedavnem intervjuju za Večer dejala Kozlovičeva, na koalicijskem vrhu dejal, da je imenovanje vseh tožilcev, ne le evropskih, njihova koalicijska zaveza. Kaj bo danes storil Počivalšek, ali bo podprl kolegico iz vrst SMC ali premierja, nismo izvedeli, a neuradno je naklonjen temu, da se vsi dvomi o postopku izbire preverijo. Ker da lahko drugače ta blokada traja še dolgo, z novim razpisom pa bi se lahko premaknila z mrtve točke.

Neimenovanje evropskih delegiranih tožilcev je bil tudi eden izmed očitkov, ki jih je ob obravnavi ustavne obtožbe opozicija namenila Janši, češ da z neseznanitvijo vlade z izbranima kandidatoma krši zakonodajo, a Janša kaj veliko o tem poslancem ni povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta