Janša za novega zdravstvenega ministra predlagal direktorja UKC Ljubljana Janeza Poklukarja

Žana Vertačnik
12.02.2021 20:00
Sporočil je tudi, da ima kandidat že zagotovljeno "udobno večino za izvolitev"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Poklukar se iz UKC seli na stolček ministra za zdravje. Enako pot je pred njim opravil Aleš Šabeder.
 
Robert Balen

Premier Janez Janša je za novega zdravstvenega ministra predlagal direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janeza Poklukarja. Ta je po Janševem prepričanju pri svojem delu postavil "visoke standarde ter izkazal visoke vodstvene in strokovne kompetence, prav tako pa tudi odlično poznavanje slovenskega zdravstvenega sistema, njegove prednosti in pomanjkljivosti". Premier je v utemeljitvi izpostavil, da se je Poklukar pri vodenju UKC Ljubljana soočil z zahtevnim finančnim položajem bolnišnice, sanacijskimi postopki in izzivi, ki so bili posledica naraščajoče epidemije. Da je vabilo predsednika vlade sprejel in s kandidaturo za imenovanje na mesto ministra za zdravje soglaša, je sodelavce v UKC Ljubljana preko socialnih omrežij tudi že obvestil Poklukar.

Predlog so pozdravili v koaliciji, predsednik SMC Zdravko Počivalšek je tvitnil, da je Poklukar "odlična izbira" in da uživa njegovo polno podporo: "Verjamem, da bo kot izkušen operativec znal hitro prevzeti vajeti v svoje roke in narediti red v zdravstvenem sistemu." Podobno predsednik NSi Matej Tonin, ki je dodal, da je bil Poklukar eden izmed kandidatov, ki ga je predsedniku vlade predlagala NSi. V koaliciji sicer neuradno vztrajajo, da gre za nadkvotnega ministra in človeka, okoli katerega so se poenotili vsi. "Po uskladitvi v koaliciji oziroma v poslanskih skupinah ima dober kandidat zagotovljeno udobno večino za izvolitev. Veselimo se okrepitve v ekipi," je prepričano tvitnil predsednik vlade.

O podpori naj bi se bili neuradno sicer že posvetovali z manjšinci, SNS in tudi Desusom, a vodja poslancev upokojencev Franc Jurša nam je sporočil zgolj: "Ne da bi vedel." S predlaganjem kandidata, čigar zaslišanja v primeru neuspeha ponedeljkove konstruktivne nezaupnice pred sredo ne bo, tako Janša sporoča, da v padec vlade ne verjame. V vladni alternativi Koalicije ustavnega loka, ki se bo v ponedeljek preštevala in skušala doseči 46 glasov za zamenjavo aktualne vlade, pa je že slišati, da gre zgolj za še en premišljen manever prvaka SDS in poizkus zadnjega pritiska na poslance in poslanke državnega zbora.

Spomnimo sicer, da prvak SDS mesto zdravstvenega ministra začasno vodi že od 18. decembra lani, ko je koalicijo zapustil Desus, z ministrskega mesta pa je odstopil Tomaž Gantar. Resor so v epidemičnem času zaznamovale številne kadrovske menjave, najbolj je odmeval odhod državne sekretarke Tine Bregant, ki pa se je pod Janšo na ministrstvo tudi že vrnila, tokrat kot vodja ministrovega kabineta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta