Janševa vlada si je za neizkoriščen dopust izplačala visoke zneske. Rekorderja Počivalšek in Kustec, kaj pa ostali?

Va
15.07.2022 10:53

Ker zaradi napornega urnika lani in letos praktično niso mogli na počitnice, si je tik pred menjavo oblasti prejšnja vlada med seboj razdelila več kot 230 tisoč evrov posebnih nagrad, razkriva Mladina in opozarja, da je to ravnanje nezakonito.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Počivalšek 
Andrej Petelinšek

Ker zaradi napornega urnika lani in letos praktično niso mogli na počitnice, si je tik pred menjavo oblasti prejšnja vlada med seboj razdelila več kot 230 tisoč evrov posebnih nagrad za neizkoriščen letni dopust, razkriva Mladina. Ob tem opozarjajo, da je po slovenski zakonodaji vsakršen dogovor med delodajalcem in delavcem, s katerim bi se odpovedal pravici do letnega dopusta, neveljaven. Neveljaven pa je tudi vsak sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neizkoriščen letni dopust.

Odškodnino je po podatkih Mladine, ki navaja odgovore Ukoma in kabineta predsednika vlade, skupno prejelo kar 50 funkcionarjev, državnih sekretarjev, vodij kabinetov in svetovalcev. "Šlo je za načrtno, usklajeno ravnanje. Prijave je po volitvah zbirala in potrjevala komisija vlade za administrativne zadeve in imenovanja, ki jo je vodil minister za kohezijo brez listnice Zvonko Černač. Vsak, ki je zaprosil za odškodnino, jo je od Černačeve komisije tudi dobil. O tej boniteti, ki je pripadala vladi, je torej odločala kar vlada sama," opozarjajo v Mladini.

Razlog naj bi bila epidemija, toda minister Poklukar izplačila ni želel

Odkrili so tudi rekorderja. Najvišjo odškodnino je ob zadnji ministrski plači prejšnji mesec na svoj račun dobil bivši gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Za 55 dni neizkoriščenega dopusta v letih 2021 in 2022 je prejel 14.700 evrov bruto. V odločbi Černačeve komisije piše, da Počivalšek iz objektivnih razlogov ni mogel na dopust, ker je pripravljal protikoronske ukrepe, interventno zakonodajo, sodeloval je pri predsedovanju EU, uresničeval ukrepe iz načrta za okrevanje in na koncu opravljal tekoče posle. Vzrok za neizkoriščeni dopust naj bi bile še razmere v Ukrajini, podražitve elektrike, podražitve hrane ... Toda pri Mladini so izbrskali fotografijo dopustniškega Počivalška lani avgusta v Punatu na Krku.

Drugo najvišjo odškodnino je prejela bivša šolska ministrica Simona Kustec, za 54 dni neizrabljenega dopusta 13.400 evrov bruto. Na dopust ni mogla, piše v njeni odločbi, ker so obstajale "nujne delovne potrebe zaradi stalnih aktivnosti vlade in vladnih resorjev za obvladovanje virusa sars-CoV-2 in posledic epidemije".

Simona Kustec 
Robert Balen

Tudi ministričinima državnima sekretarjema je vlada plačala neizkoriščen dopust zaradi aktivnosti za obvladovanje covida-19 in tudi predsedovanja Slovenije Svetu EU: Mitji Slavincu in Damirju Orehovcu. Prvi, Prekmurec, po podatkih Mladine nevešč angleščine, je za 54 neporabljenih dni dopusta prejel 12.302 evrov bruto, Orehovec pa za 39 dni 8700 evrov bruto. Brez ni ostala niti vodja kabineta bivše ministrice Dragica Bac, ki je dobila 9000 evrov bruto. Toda, opozarjajo v Mladini, zanimivo: bivši minister za zdravje Janez Poklukar in njegovi državni sekretarji ponujenega denarnega nadomestila za neizrabljen letni dopust niso sprejeli. "Sam s svojimi sodelavci na ministrstvo nisem prišel zaradi politike ali zaradi denarja," je Mladini odgovoril bivši minister. Toliko o izrednih covidskih obremenitvah oblasti ...

Janez Poklukar
Andrej Petelinšek

Kacinu, ki rad skoči na Krk, ostalo 40 dni, Kanglerju 37 ...

Bivša ministra Andrej Vizjak in Andrej Šircelj sta si za neizkoriščen dopust dovolila od vladne komisije izplačati vsak po dobrih 12 tisoč evrov bruto. Bivši kmetijski minister Jože Podgoršek je iz tega naslova dobil skoraj 9000 evrov bruto ... Notranjemu ministru Alešu Hojsu je Černačeva komisija odobrila 10.079 evrov za neporabljen dopust, njegovemu državnemu sekretarju Francu Kanglerju pa 8829 evrov za 37 neizkoriščenih dni dopusta. Še en Hojsov državni sekretar, Božo Predalič, je na račun dobil 8791 evrov bruto za 37 dni neizrabljenega dopusta. Povzemamo samo najvišje zneske.

Franc Kangler
Igor Napast

Kar 40 dni dopusta v letih 2021 in 2022 ni izkoristil Jelko Kacin, nazadnje državni sekretar v kabinetu premierja Janeza Janše za koordinacijo cepljenja, ki je zadnje mesece prejšnje vlade sploh poniknil, legendarne pa so fotografije Kacinovih opravkov v času, ko je bila epidemija na visokih obratih, na otoku Krku na Hrvaškem, kjer ima vikend. Lansko poletje pa se je z večjim plovilom zasidral v pristanišču Primošten. Za slovo od izvršne oblasti je dobil 9739 evrov bruto za dopust, ki ga ni utegnil izkoristiti ...

Jelko Kacin
Robert Balen

Mladina se tudi sprašuje, na kakšni podlagi so "odškodnino" za neizkoriščen dopust dobili na ministrstvu za kulturo, ki v času razglašene epidemije posebnih ukrepov ni sprejemalo. Državna sekretarka pri bivšem ministru Vasku Simonitiju, Ignacija Fridl Jarc, je za slovo v žep iz tega naslova pospravila 8462 evrov bruto, Uršula Menih Dokl, generalna direktorica direktorata za medije, 3282 evrov, Jelka Pirkovič, vršilka dolžnosti generalnega direktorja za kulturno dediščino, za zadnji dve leti 4310 evrov bruto, Miro Petek 3066 evrov, svetovalec Mitja Iršič 4551 evrov ...

Šest ministrov Janševe vlade bo izkoristilo pravico do nadomestila plače

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta