Jasno z Andrejem: Vročina in njen vpliv na ljudi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V pasji vročini morajo občutljivejše skupine prebivalstva biti še posebno previdne, da o živalih, odvisnih od nas, niti ne govorimo. 
Andrej Petelinšek

Vročina vpliva na ljudi. Na različne načine. Za nekatere je vročina tisto, brez česar ni pravega poletja, in ko se temperature dvignejo čez trideset, šele prav oživijo. Za večino pa take temperature pomenijo kvečjemu oviro, neugodje, da ne rečem stres in tveganje.

Vročina pa vpliva tudi drugače. Ko začnemo meteorologi posebej govoriti o njej, ko obveščamo o veliki toplotni obremenitvi organizma, se pogosto razvnamejo debate o tem, kako pretiravamo, kaj je treba sploh govoriti o vročini, ko pa je pač del poletja. Vroče je bilo že od nekdaj, to ni nič novega, gre le za vzbujanje pozornosti in senzacionalizem. Morda je na prvi pogled res videti tako. A dejstvo je, da je bilo včasih, recimo v času moje mladosti, dni s temperaturo nad trideset stopinj precej manj. To je neizpodbitno, kdor pravi drugače, enostavno nima prav.

Tudi izjemno visoke temperature so se pojavljale redkeje. Mesta so se razširila, s tem pa urbanizirana območja, ki čez dan absorbirajo toploto in jo ponoči oddajajo in s tem zvišujejo jutranje temperature, ki so v vročih dneh čas, ko se človeško telo lahko bolj odpočije, ko lahko prezračimo stanovanja in s tem malo ublažimo kasnejšo vročino. Več se vozimo, dobro pa vemo, kaj pomeni vročina v avtu. Pri tem bo seveda kdo rekel, da ima že večina avtomobilov klimatsko napravo. Res je, a če avto stoji na soncu, se izjemno pregreje in tudi hlajenje potrebuje več časa, da učinkuje. Dokler smo zdravi in dokler kolikor toliko uspešno, brez večjih posledic prenašamo vročino, se nam bodo morda obvestila o vročini res zdela nepotrebna, odveč. A če ste bolni, če ste starejši, boste morda na to začeli gledati drugače.

Opozorila so vedno ciljna, namenjena določenim delom prebivalstva. Prav gotovo vam opozorilo o možnosti toče ne bo vzbudilo pozornosti, če živite v bloku, imate avto v garaži in hodite v službo v pisarno. Tudi možnost močnih nalivov vas verjetno ne bo kaj dosti vznemirila. In če spadate med tiste, ki prav čakajo na vročino, se vam bodo zdela opozorila pred vročino nesmiselna. A pomislite na ostale, na tiste, ki jim je tako opozorilo dejansko namenjeno. Se vam zdi senzacionalistično, če povemo, da bo "toplotna obremenitev velika", kot si lahko - tudi danes – preberete na spletni strani ARSO? Ali pa vas moti oranžna barva? Za nekoga morda zadostuje, ko sliši, da bodo najvišje dnevne temperature od 30 do 35 stopinj, to mu pove vse.

Po drugi strani pa dodatno obvestilo o vročini, kdaj tudi soparnosti, vendarle dodatno zbudi naše zavedanje o tem. Dobili smo klic veterinarja, da naj v medijih opozorimo, kaj vročina pomeni za živali, da naj bodo njihovi lastniki pozorni nanje, naj jih ne puščajo na soncu, celo v avtu!

Očitno je torej še vedno dovolj primerov, ko ljudje ne pomislijo na vročino in njene posledice. To velja tudi za šport, delo, planinarjenje …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta