(JAVNO MNENJE) Golob na vrhu, desnica navzgor

Rok Kajzer Rok Kajzer
15.04.2022 03:30

Padec podpore pri Levici, SD, LMŠ in SAB. SDS, NSi in PoS navzgor. Razkošna kampanja Pivčeve ne daje rezultatov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tanja Fajon, Janez Janša, Robert Golob in Matej Tonin so se minuli teden soočili na Kanalu A. 
BOBO

Agencija Ninamedia bo do volitev pripravljala volilno napoved oziroma tracinkg poll, vrsto javnomnenjske ankete, ki se izvaja zaporedno, vsak dan na novem vzorcu. Vsakokratni izračun se opravi na podlagi zadnjih treh anket. Vsak nov izračun se izvede tako, da se izloči rezultat najstarejše ankete in doda rezultat najnovejše v tridnevnem zaporednem merjenju. Tako lahko ugotavljamo spremembe v stališčih volivcev o tem, katero stranko bodo volili.

Infografika

Tokratna volilna napoved prinaša kar nekaj sprememb. Gibanje Svoboda Roberta Goloba z malenkost manjšo podporo (-0,7 odstotka) ostaja najmočnejša stranka med konkurentkami na prihajajočih volitvah. Na drugem mestu ostaja SDS Janeza Janše, ki je popravila izid in ima slabe tri odstotne točke več. Tretje mesto je za las ubranila Levica Luke Mesca, ki je z 12 odstotkov zdrsnila na 9,6 odstotka; skoraj jo je prehitela SD Tanje Fajon, ki je tudi ohranila položaj. Na lestvici je po četverici najmočnejših prišlo do dveh zamenjav - NSi Mateja Tonina se je z zboljšanim rezultatom (+2,6 odstotka) prebila pred LMŠ Marjana Šarca, SAB Alenke Bratušek pa je prehitela PoS. Če je bila v prejšnji raziskavi PoS tista, ki se je gibala na nevarnem parlamentarnem robu, je zdaj na njenem mestu Bratuškova.

Leva sredina, tista, ki se ji nasmiha preboj v parlament, ta trenutek obvladuje več kakor polovico volilnih glasov, desni pol približno 35 odstotkov, dobra desetina pa pripada manjšim strankam brez resnejših možnosti za vstop v DZ. Med njimi je tudi stranka Naša dežela Aleksandre Pivec, ki ima eno najbolj razkošnih kampanj v državi, žal pa se finančni vložek v rezultatih ne pozna. Za njeno stranko bi nazadnje glasovalo 1,8 odstotka vprašanih, tokrat le še 1,4. Minuli teden je bila za stranko Resnica.ca, tokrat so jo prehiteli še Pirati in SNS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta