(JAVNO MNENJE) Premik Šarčeve LMŠ na rep

Rok Kajzer Rok Kajzer
20.04.2022 03:30

Tokrat sta rahlo popravila izid le NSi in PoS, slednji se je premaknil pred SAB in LMŠ.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Današnja volilna napoved ne prinaša posebnih premikov, kot včeraj so tudi tokrat oči usmerjene v zadnji del lestvice osmerice, ki ima največ možnosti za vstop v parlament. Krči se podpora LMŠ Marjana Šarca, ki je tokrat - prvič - pristal na osmem mestu, kjer se sicer menjujeta SAB Alenke Bratušek in PoS. Po odstotkih se je do zdaj zdelo, da se Šarcu ni treba bati za vstop v državni zbor, saj so bili ti dovolj solidni, da so ga odmikali od parlamentarnega roba. A zdaj je pristal v družbi SAB in PoS, ki sta na tem robu že nekaj časa. Čeprav se je PoS za zdaj nekoliko dvignil, pa še vedno ostaja v izločitvenem boju. V njem že nekaj časa ni več NSi Mateja Tonina, ki zadnje dni stabilno krmari nad sedmimi odstotki in podporo vsakič za malenkost dvigne. Glede na tokratni izid je celo že blizu SD Tanje Fajon in Levici Luke Mesca, ki sta v tokratnem merjenju za dodatni drobec izgubila podporo.

Na vrhu lestvice, kjer odmaknjeno od konkurence bivata Gibanje Svoboda Roberta Goloba in SDS Janeza Janše, za zdaj ni bistvenih sprememb. Potem ko sta v zadnji napovedi dosegla najboljši izid doslej, sta tokrat oba ob del podpore. Golob ostaja na prvem mestu, a je razlika med njim in Janšo le še 0,8 odstotne točke. Kljub temu pa za zdaj grobi izračuni še vedno dajejo prednost levi sredini, tudi če bi SAB in LMŠ izpadla iz kombinacije. Če bi v njej ostala, bi bila prednost bistveno bolj udobna.

Pri teh izidih se znova vračamo k taktiki volivcev teh dveh strank - ali bodo namesto njiju podprli koga drugega z leve sredine, tistega, ki ima močne možnosti za vstop v parlament (da ne bi šel njihov glas v nič), ali pa bodo vendarle oddali glas za ti dve stranki in jima pomagali preživeti in s tem tudi olajšati morebitno vladavino GS + Levica + SD. A, kot rečeno, to ni le vprašanje za te volivce in ti dve stranki, pač pa tudi za prvega na levi sredini - Goloba.

Pri strankah, ki imajo zgolj teoretične možnosti za vstop v DZ, ni bistvenih sprememb. Še naprej vodi gibanje Resni.ca, Našo deželo Aleksandre Pivec pa sta tokrat navzdol potisnila tako Piratska stranka s konkretnim zvišanjem podpore kot stranka Vesna. Očitno se je zbudil tudi manjši del tistih, ki so volili Desus, saj je stranka po poraznih izidih v zadnjih mesecih in tudi v volilnih napovedih naposled prilezla blizu enega odstotka podpore (z 0,2 na 0,9). Tone pa še en satelit te vlade, SNS Zmaga Jelinčiča, ki sta ga tokrat prehitela celo mrtvi Desus in Nestrankarska ljudska lista gibanja Zdrava družba. V tej družbi bi bila tudi SMC oziroma Konkretno Zdravka Počivalška, ki se je za zdaj rešila v koaliciji PoS. Edina stranka, ki ji sodelovanje v Janševi vladi očitno ni škodovalo, je NSi. Volivci so in bodo očitno kaznovali predvsem stranke, ki sodijo ali so nekoč sodile bolj na levo sredino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta