(JAVNOMNENJSKA RAZISKAVA) Vlada Janeza Janše še naprej izrazito nepriljubljena, stranki DeSUS in SMC na dnu

20.09.2021 03:00
Večina sodi, da je ukrep PCT smiseln. Pri političnih strankah in podpori vladi brez večjih sprememb.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Počivalšek in Janez Janša
Edi Einspieler

Najnovejša raziskava javnega mnenja, ki meri politični, volilni in aktualni utrip med državljani, tokrat - vsaj v političnem delu - ne prinaša večjih sprememb. Vlada Janeza Janše je še naprej izrazito nepriljubljena, podpira jo le nekaj več kot 28 odstotkov vprašanih, pomembnejših premikov ni niti pri vprašanju, koga bi volili, če bi v nedeljo potekalo polnjenje glasovalnih skrinjic. Desus Ljuba Jasniča in SMC Zdravka Počivalška sta še naprej v globoki komi brez kakršnegakoli znaka, da bi jo vsaj delček volilnega telesa lahko zbudil. Čeprav vsaj pri Počivalškovih napovedujejo preboj z združevanjem, sodelovanjem in tudi spremembo imena, vse kaže, da se življenjska doba te stranke dokončno izteka. Če bi spremenili karkoli, potem ko že mesece životarijo pod odstotkom glasov, bi bil čudež v slovenski politični zgodovini, tudi ob upoštevanju dejstva, da se SNS Zmaga Jelinčiča in SLS Marjana Podobnika - obe stranki imata trikrat večjo podporo kot SMC - izjemno težko približujeta parlamentarnemu pragu.

Opozicija z večino

Novice pravzaprav niso dobre za nobeno stranko - delež neopredeljenih je namreč še naprej rekorden. SDS ostaja na vrhu, a brez kakršnega koli premika, na mestu stopica tudi NSi Mateja Tonina, pomembnejših odstopanj ni niti pri opoziciji. Največji v opoziciji so še naprej SD Tanje Fajon (z rahlim dvigom podpore), na drugem opozicijskem mestu je že tretji mesec zapored Levica Luke Mesca, tik za njo pa LMŠ Marjana Šarca. Opozicijski blok zaključuje SAB Alenke Bratušek, kjer prav tako ni zaznati pomembnejšega premika. Ne glede na ta stopicanja na mestu pa bi tudi ta mesec opozicija brez najmanjše težave z 52 poslanci zavzela parlamentarno večino in oblikovala vlado. SDS in NSi bi skupaj obvladovali le 36 poslancev.

Septembrsko merjenje politične priljubljenosti politikov pa je tokrat prineslo kar nekaj sprememb na razpredelnici. Vodilni dvojec Borut Pahor in Ljudmila Novak ostaja na vrhu razpredelnice. Fajonova je pridobila dve mesti in je tretja. Na tem mestu je bil avgusta zdravstveni minister Janez Poklukar - zdravstveni ministri praviloma kotirajo visoko -, ki pa je strmoglavil s tretjega mesta na dvanajsto, za Bratuškovo in Toninom. Novo uvrščena Zmago Jelinčič in Andrej Vizjak sta se obdržala v družbi najbolj priljubljenih, zapuščata pa jo Janez Janša in Janja Sluga, ki sta se uvrstila na konec razpredelnice. Naslednji mesec ju bosta zamenjala Jure Leben in Počivalšek, ki so ju anketiranci največkrat predlagali.

Obvezno cepljenje? Pol-pol

Anketirancem smo tudi tokrat postavili nekaj aktualnih vprašanj, med njimi tudi tisto, ali bi morali predpisati obvezno cepljenje proti covidu-19. Razmerje med podporniki in tistimi, ki so proti, je praktično identično (48,9 proti 46,7), razlika je tako majhna, da gre očitno za vprašanje, ki (dobesedno) deli državljane. Nekoliko več razlik pa je pri vprašanjih, povezanih z obveznostjo PCT. Da se jim zdi ukrep "smiseln" oziroma "popolnoma smiseln", ocenjuje več kakor polovica vprašanih (nekaj več kot 52 odstotkov), da "ni smiseln" oziroma "sploh ni smiseln", pa ocenjuje slabih 33 odstotkov vprašanih. Z "niti niti" je odgovorila dobra desetina vprašanih. Ni pa velikega optimizma, da bodo ukrepi res spoštovani. Velika večina (62,5 odstotka) presoja, da bodo upoštevani deloma, slabih 20 odstotkov, da ne bodo, 13,5 odstotka pa, da bodo spoštovani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta