Je Slovenija med sedmimi državami, ki so se odpovedale večjemu deležu cepiva Pfizer-Biontecha, o čemer je poročal nemški Spiegel?

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
12.01.2021 06:30
Kacin: "Na vse špekulacije in podtikanja bomo odgovorili!" Danes naj bi prispeli prvi odmerki cepiva Moderne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Slovenija je do včeraj prejela 33.150 odmerkov cepiva proti covidu-19 in cepila 20.546 ljudi, kaže elektronski register cepljenih. Gre za cepivo dobaviteljev Biontech in Pfizer, ki je prvo dobilo odobritev Evropske agencije za zdravila (EMA), Sloveniji pa naj bi v okviru skupnega evropskega naročila pripadlo 247.650 odmerkov tega cepiva. Še 396.767 odmerkov ima Slovenija zagotovljenih pri Moderni, vendar bo v prihodnjih dveh mesecih ta dobavitelj Sloveniji zagotovil skupno le 26.000 odmerkov. Prvih tisoč naj bi jih v Slovenijo prišlo že danes, so sporočili z ministrstva za zdravje.

60-odstotne precepljenosti ni pričakovati pred jesenjo

Čeprav naj bi po napovedih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) vsak ponedeljek v Slovenijo prispelo 16.000 odmerkov, pa je za premagovanje epidemije ključno, da dosežemo 60-odstotno precepljenost prebivalstva, česar pa po napovedih strokovnjakov ni pričakovati pred jesenjo. V Sloveniji morajo z odmerki, ki prihajajo, že v drugo cepiti prebivalce domov za starejše in v njih zaposlene, ki so bili cepljeni konec preteklega leta, kajti po navodilih proizvajalca morajo drugi odmerek cepiva prejeti v treh tednih po prvem cepljenju, da bo to zagotovo učinkovito.

"Dinamika cepljenja bi se lahko spremenila ob občutno večjih dobavah cepiva, a je teh trenutno povsod premalo," je včeraj dejal predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel v spletnem pogovoru za STA. Predstojnik katedre za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Alojz Ihan pa dodal, da se je za zamik pri cepljenju med odmerkoma odločila le Velika Britanija in da nikakor ne bi bilo dobro odmikati drugega odmerka.

Natančno strategijo cepljenja v prihodnjih mesecih bo danes predstavil predsednik vlade Janez Janša, ki je že prejšnji teden dejal, da bo ta natančno razdelana le za januar in februar prav zaradi tega, ker ni jasno, v kakšnih količinah bomo v prihodnjih tednih dobivali cepivo. Evropska komisija je namreč največ cepiva rezervirala pri dobavitelju Astra Zeneca, ki na odobritev EMA še čaka. Ob tem pa so se začeli vrstiti medijski zapisi, da naj bi se nekatere članice, med njimi tudi Slovenija, odrekle določenim količinam cepiva.

Spiegel: Sedem držav, med njimi Slovenija, praznih rok?

Tako je bruseljski Politico prejšnji teden poročal, da naj bi se Slovenija odločila le za 26.000 odmerkov ​Moderninega cepiva namesto 300.000 odmerkov. Da o tem nič ne ve, da pa bodo stvari preverili, je prejšnji teden dejal premier Janša, sicer pa naj bi se na vse "manipulacije, podtikanja in očitke v zvezi s cepivom," tako vladni covid govorec Jelko Kacin, predsednik vlade odzval danes. Nemški tednik Spiegel namreč piše, da naj bi pri dodatnem naročilu 100 milijonov odmerkov Biontecha, od katerih naj bi jih pol dobili v prvi polovici leta, sedem držav, med njimi tudi Slovenija, ostalo praznih rok. Razlogi, po navajanju tednika, naj bi bili različni: v nekaterih državah so domnevali, da lahko dobijo druga cepiva, nekateri so v dogovarjanju in odločanju preprosto pozabili pravočasno dvigniti roko ali pa so jim velike članice to roko zvijale, kar sicer Nemčija zanika. Zdaj naj bi, še navaja Spiegel, omenjene države vendarle dobile svoj delež cepiva, a pol leta kasneje kot članice, ki so bile pravočasne, kar je v premagovanju epidemije seveda ključnega pomena.

V UKC Ljubljana cepljeni že dve tretjini zdravnikov

V tem pogledu je tudi Roman Jerala z ljubljanskega kemijskega inštituta poudaril, da je bolje, takoj ko bo mogoče, uporabiti cepivo podjetja Astra Zeneca, čeprav ima ta trenutek zagotovljeno le 75-odstotno učinkovitost, kot čakati na junij, ko bi mogoče doseglo 95-odsotno učinkovitost, kot ga imata cepivi prvih dveh proizvajalcev.

V Sloveniji je za zdaj predvideno, da naj bi po tem, ko so prve odmerke prejeli stanovalci domov za starejše in tam zaposleni, ki covida niso preboleli v zadnjih treh mesecih, cepijo pa se tudi zaposleni v zdravstvu - v UKC Ljubljana se je do včeraj cepilo dve tretjini zdravnikov - sledilo cepljenje splošne populacije. Že danes in jutri naj bi tako v zdravstvene domove, po izjavah Fafangla, prejeli cepivo, s katerim bodo cepili starejše od 80 let in kronične bolnike, nato bi sledili starejši od 70 let, po tem pa bi se zatem starostna meja počasi spuščala. Ali bo tudi v tem načrtu prišlo do sprememb in ali bo vlada mogoče ubrala regijski pristop - najprej prebivalci regij z višjo stopnjo okužb - bo znano danes.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta