Jeklarji v SIJ-u delajo naprej. Poudarjajo, da lahko krizo prebrodijo le s poslovanjem

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
17.03.2020 09:01

Iz Skupine SIJ so pojasnili, da si prizadevajo za nemoteno poslovanje, dokler bo mogoče, so pa sprejeli številne ukrepe za zaščito zaposlenih. Sindikat SKEI je sicer zagovarjal predlog, da dva tedna ostanejo doma, pozval pa tudi k dodatnim ukrepom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
SIJ Metal Ravne, jeklarna, EPŽ obrat
Petra Lesjak Tušek

Iz Skupine SIJ - Slovenska industrija jekla pojasnjujejo, da si prizadevajo za nemoteno poslovanje, dokler bo to mogoče, pa so uvedli številne ukrepe, "ki zagotavljajo zaščitno ravnanje za zagotavljanje zdravja zaposlenih in čim bolj nemoteno poslovanje z namenom izpolnjevanja obveznosti do kupcev, dobaviteljev, zaposlenih in drugih deležnikov. V teh težkih trenutkih se v Skupini SIJ še kako zavedamo, da je zdravje zaposlenih in njihovih družin na prvem mestu, zato smo že sprejeli številne ukrepe, ki jih priporoča stroka. Obenem pa bomo morali za preživetje Skupine SIJ in s tem zaščito delovnih mest 3.800 sodelavcev skupaj prebroditi to epidemijo, se prilagoditi in se naučiti delati v razmerah, ki za nikogar niso vsakdanje. Vsekakor gre za okoliščine poslovanja, ki so za številna podjetja v Sloveniji nova realnost."
Sindikat SKEI Konference družb SIJ Ravne je sicer včeraj upravo pozval, da sprejme dodatne ukrepe, ker še niso izvajali meritev temperatur ob vstopu na delovno mesto in ker ni bilo nameščenih razkužil, pozvali so tudi k zaščitnim maskam za zaposlene. Z namenom preprečitve širjenja okužb so predlagali, da ostanejo v prihodnjih dveh tednih doma. 
Zatrjujejo, da so v vseh družbah Skupine SIJ uvedeni enotni premišljeni in celostni samozaščitni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom med zaposlenimi tako v proizvodnji kot med režijskimi delavci. Slednji so skladno z nedeljsko odločitvijo kriznega tima Skupine SIJ razdeljeni v dva tima, ki se bosta izmenjevala vsak teden – delavci, ki delajo v službi, in delavci, ki delajo od doma. Poleg tega so uvedli številne preventivne higienske ukrepe, ki veljajo za vse zaposlene, kot so umivanje rok, dezinfekcija in držanje metra in pol razdalje in druge. Ob razglasitvi epidemije v Republiki Sloveniji so odpovedali tudi vse službene poti, sestanke in obiske poslovnih partnerjev, odpovedali vsa izobraževanja, začasno ukinili študentsko delo in delovne prakse. "Posebno skrb namenjamo varnostnim ukrepov v jedilnicah, kjer smo povečali razmake med mizami, odredili prazen stol med dvema zaposlenima, dodatne posebne zaščitne ukrepe pa je sprejel tudi ponudnik prehrane." Zaradi splošnega preprečevanja zbiranja in nepotrebnega vstopanja zunanjih servisnih služb so omejili vstope, za delovna oblačila za zaposlene v proizvodnji pa zahtevali od dobavitelja zagotovilo o neoporečnosti delovnih oblačil. Ob zaprtju vrtec in šol so z zaposlenimi, ki zaradi teh okoliščin ne morejo priti na delo, so uskladili tudi odsotnosti zaradi varstva otrok, poudarjajo. Sprejeli so še številne druge ukrepe, glede na to, da se situacija v Sloveniji spreminja zelo hitro, pa se krizni tim Skupine SIJ in krizni timi znotraj posamičnih družb sestajajo na dnevni ravni in bodo najverjetneje v prihodnje sprejemali še dodatne ukrepe.
Dodajajo še, da poudarjajo pomembno vlogo zaposlenih, predvsem v proizvodnji in da se zavedajo, da sta vsak trenutek sta pri slehernem zaposlenem na tehtnici na eni strani zdravje in na drugi skupna prihodnost v Skupini SIJ, ki jo v danih okoliščinah na konkurenčnem jeklarskem trgu lahko prebrodijo le tako, da poslujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta