Jeklo iz Metala Ravne tudi za letalsko industrijo

21.10.2021 17:55
Z naložbo v elektopretaljevanje pod žlindro zaključena prva faza zajetnega, stomilijonskega naložbenega cikla v SIJ Metalu Ravne, ki odpira pot in učvrščuje položaj v zahtevnejših industrijah, tudi letalski. Za slednjo računajo, da se bo vrnila na stare obrate.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Metal Ravne, slovesnost od novi pridobitvi 
Petra Lesjak Tušek

Težko pričakovano, skoraj sedem milijonov evrov vredno naložbo so v SIJ Metalu, tretjem največjem proizvajalcu orodnih jekel v EU in drugi največji družbi v jeklarski skupini SIJ, predali namenu z nekaj zamude glede na prvotne načrte, a še vedno ob optimističnem prepričanju, da bodo okrepljeni dosegali pomembne tržne premike in nadaljnje preboje. Naložba v elektropretaljevanje pod žlindro v jeklarni (EPŽ 4, kot jo imenujejo v Metalu, kjer so bili tudi med pionirji razvoja te napredne metode obdelave jekla) bo omogočala za več kot 60 odstotkov večjo proizvodnjo vrhunskih jekel višjega cenovnega razreda, po katerih je povpraševanje iz najzahtevnejših industrij - energetike, naftne, plinske in letalske industrije.

Medtem je v Metalovi jeklarni nameščena že tudi nova odpraševalna naprava za zajezitev izpustov v okolje, ki pa je še v preizkusni fazi in jo v lokalni skupnosti že dlje izpostavljajo kot pomembno z ekološkega vidika. Kot posebno dobrodošlo so v Metalu ob novi pridobitvi izpostavili nadaljnje sodelovanje z letalsko industrijo, za katero računajo, da se bo po epidemiji pobrala in prešla na prejšnje obrate. SIJ Metal Ravne je s to pridobitvijo zaključil prvo fazo stomilijonskega investicijskega cikla – letos spomladi so zagnali popolnoma avtomatizirano linijo za toplotno obdelavo v kovačnici, v naslednjih dveh, treh letih bo sledila modernizacija valjarne. Za nove tehnologije za proizvodnjo in predelavo jekla bodo v celotni Skupini SIJ do leta 2025 namenili približno 300 milijonov evrov.

Cene energentov: V SIJ upajo, da bo posluh tudi za industrijo

V luči podražitev energentov je bilo ob robu odprtja Metalove pridobitve, ki jo je pospremil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, veliko govora o vplivih na industrijo in posledicah zanjo. Tibor Šimonka, glavni podpredsednik Skupine SIJ, je o tej tematiki poudaril: "Upamo na to, da bodo odločevalci v državi razumeli položaj energetsko intenzivne industrije, konec koncev je to industrija, ki jo je Evropska komisija prepoznala kot hrbtenico ekosistema Evrope in je osnova za vse druge. Upamo, da bo, poleg tega, da cenimo in vemo, da je treba pomagati posameznikom in družinam pri tako enormnih povišanjih cen energentov, posluh za industrijo in gospodarstvo. Lepo je biti všečen, a kako bodo gospodinjstva preživela, če ne bo zaposlitev, če ne bo gospodarstvo funkcioniralo, kot mora. V nekaterih državah so že intenzivni pritiski in aktivnosti v smeri, da vlade poskušajo najti mehanizme za pomoč energetsko intenzivni industriji - in upam, da Slovenija ne bo izostala pri teh naporih. Za nas je pomembno, da se cene energentov vsaj približno vrnejo na prejšnji nivo in da bo država kot lastnica energetskih kapacitet naredila potrebne korake v smeri znižanja nenormalnih cen. Industrija ima enake stroške kot prej in ne vidimo razloga za povečanje cen," je dejal Šimonka. Zaradi trenutno velikega povpraševanja so stroški zdaj obvladljivi, a ko rast ne bo več tolikšna, se bo obrnilo. Minister Počivalšek je sicer poudaril pomen vlaganj izvoznika in pomembnega zaposlovalca v koroški in gorenjski regij, ki je zgled mnogim podjetjem, kot tudi, da je država tu zato, da pomaga, zlasti drznim, ki so pripravljeni na izzive; v tem smislu so ključna vlaganja v razvoj, raziskave, inovacije. "Slovenija je močna, kolikor je močno njeno gospodarstvo," je poudaril minister.

Težko je dobiti domače delavce, ki bi delali večizmensko

Še naprej se (tudi) jeklarske družbe soočajo s pomanjkanjem kadrov. "Ta trenutek imamo kar precejšnje težave. Veliko povpraševanje nas veseli, v tem smislu imamo dober glavobol. A vse procedure, postopki soglasij pri zaposlovanju delavcev od drugod so nemogoče dolgi in neživljenjski in nam ustvarjajo težave pri pravočasni izdobavi želenega in pri tem, ko bi lahko sprejeli še več naročil kot sicer," je dodal Šimonka. Borut Urnaut, direktor SIJ Metala, ki zaposluje 1040 delavcev, je izpostavil pomen menjave strukture programov, ki jih ob konkurenci iz vzhoda Evrope in Azije nadomeščajo z visokokakovostnimi. "Zanimivo, Kitajci so največji proizvajalec jekla na svetu, a na kitajske trge mi dobavljamo te izdelke." O kadrih je še dodal: "Na žalost vse težje dobimo domači kader, ki bi bil pripravljen delati tri, štiri izmene, nam pa naše investicije, proces dela ne omogočajo vklopov in izklopov agregatov. Tudi na dolgi rok bomo obsojeni vsaj na vsaj troizmensko delo, to pomeni, da je čim več stvari treba avtomatizirati." Ob pomanjkanju kadra - letos bi želeli povečati število delavcev vsaj za 50 - so v Metalu izrazili tudi pripravljenost prevzeti delavce iz ugaslega slovenjgraškega Adienta, prezaposlili pa so za zdaj le pet zaposlenih od tam, a predvsem v skupne službe, težje pa dobijo kadre za proizvodnjo, čeprav bi jih bili pripravljeni zaposliti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta