Jurša računa na to, da bo zadeva s Pivčevo razrešena še pred interpelacijo

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
18.09.2020 11:36
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Jurša
Robert Balen

Na vprašanje, zakaj so napovedali vložitev interpelacije zoper kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, če so še pred dnevi zatrjevali, da so na potezi drugi, je predsednik LMŠ Marjan Šarec ob robu današnje interpelacije notranjega ministra Aleša Hojsa odvrnil: "Zadnjič smo imeli srečanje, smo se o tem pogovarjali, in ker je bilo rečeno, da nihče drug ne bo, smo jo potem vložili mi." Kot je Šarec poudaril, se bodo očitki nanašali na "vse tisto, kar spremljamo že mesece, Vinakras, tudi Izola, tudi kar je bilo v zvezi s SRIPT-om novega". Zavrnil je navedbe, da bi še kot premier razpolagal s podrobnostmi afere SRIPT, in dodal, da če bi jih imel, bi ukrepal že takrat. "Mi smo poslali v podpis, zdaj bomo pa videli, kako se bodo odločili, jaz ne morem nikogar prisiliti," je odvrnil na vprašanje, kako je s podporo preostalega dela opozicije, ki je v sestavi SAB, LMŠ, SD in Levica vložila že interpelaciji zoper Hojsa in tudi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška

So pa v Levici in SAB nekoliko presenečeni nad potezo LMŠ, so povedali novinarjem v državnem zboru. "Kar se tiče interpelacije, moram povedati, da sta se naš koordinator Luka Mesec in predsednik LMŠ gospod Šarec usklajevala, in smo presenečeni nad to neusklajenostjo, bomo pa to interpelacijo seveda podprli," je povedala Nataša Sukič iz Levice. Podobno še vodja poslancev SAB Maša Kociper, ki je ocenila, da aktualna vlada ne dela pravih korakov in razdvaja ljudi, tudi zato bodo v SAB interpelacijo podprli. Je pa Kociprova nadaljevala: "Lahko pa povem, da smo se še v začetku tedna s predsedniki opozicijskih strank pogovarjali, ali bi v to akcijo šli skupaj ali bi vložili interpelacijo. Dogovor je bil, da se še malo počaka, da damo stranki Desus čas, da sama uredi svoje zadeve, zdaj pa se je, kot kaže, LMŠ odločila, da gre v to akcijo." Dodala je, da po njenem vedenju vabila za sopodpis še niso prejeli. Je pa ocenila, da je povsem realno, da bi Janša Pivčevo utegnil umakniti še pred interpelacijo, sploh če bi sledil zahtevi poslanske skupine, ki pričakuje, da bo nekdanja predsednica odšla z ministrskega mesta.

V SD bodo po navedbah vodje poslancev Matjaža Hana podpise dali, je pa tudi on skeptičen, če bo do te interpelacije sploh prišlo. "Jaz mislim, da jo zna (Pivčevo op.p.) gospod predsednik vlade prej že umakniti," je Han povedal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta