Kacin pohvalil mariborski zdravstveni dom in interes tukajšnjih šolnikov za cepljenje

Vida Božičko Vida Božičko
10.03.2021 12:56
Jelko Kacin je na obisku v Mariboru poudaril, da je Zdravstveni dom Adolfa Drolca Maribor eden bolj učinkovitih pri cepljenju. Hkrati že potekajo priprave na jutrišnje cepljenje mariborskih šolnikov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V Mariboru so do zdaj s prvim odmerkom cepili že 17.500 ljudi, z drugim pa 5000. "Ta trenutek cepi deset ekip v UŠC Leona Štuklja, ena ekipa pa v zdravstvenem domu. Jutri bomo pričeli še s cepljenjem šolnikov," je povedal direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik in dodal, da so na dan v Mariboru sposobni cepiti 3000 ljudi, kar na tedenski ravni znese 18.000 cepljenih.  

Koordinator za množično cepljenje Jelko Kacin je za te številke mariborskemu zdravstvenemu domu čestital in dodal, da upa, da bodo to opazili tudi drugi zdravstveni domovi: "Od tistih, ki so boljši, hitrejši in zmorejo več, se je treba učiti." Nadaljeval je, da bi s tako dinamiko tako morali cepiti tudi drugod, saj da bo treba nadoknaditi zamujeno. "Mesečno moramo uporabiti do 600.000 odmerkov, to pomeni 150.000 na teden," je pojasnil Kacin. 

Jutri se začenja cepljenje šolnikov v Mariboru

Ob tem, da se v tem tednu začenja tudi cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, je Kacin pohvalil tudi visok interes med mariborskimi šolami. Ta je namreč okoli 70-odstoten. Na seznamu prijavljenih je 3238 šolnikov. "Začnemo jutri popoldne. Ljudje so naročeni na tri minute in v treh dneh bi lahko pocepili vse," je dejal Završnik. Kacin pa je ob tem dodal, da povsod vseeno ni tako velik interes. "Žalosti me, da je manj interesa v vzgoji. V šolah pa je interesa nekje med 45 in 70 odstotki. Med tistimi, ki se ne odločajo, je sicer veliko takih, ki so covid že preboleli in se jim zato ne mudi, precej pa je tudi nosečnic, ki imajo prav tako razlog, da se zdaj še ne cepijo," je dejal Kacin in dodal, da če želimo do konca šolskega leta pouk izvajati v šolah, bo hitro cepljenje šolnikov ključno. 

V sredini aprila tudi pri nas cepivo podjetja Johnson & Johnson

Da je ravno AstraZeneca primerno cepivo za šolnike, je še prepričan Kacin: "Med prvim in drugim odmerkom pretečejo trije meseci, po treh tednih pa smo že zaščiteni. Po drugem odmerku smo zaščiteni še pol leta, kar pomeni, da imajo te osebe problem rešen za devet mesecev. To je za šolnike zelo dobro." 

Se pa je po avstrijskih primerih, ko so po cepljenju s posebno serijo AstraZenece posamezniki zboleli, nekaj dvomov pojavilo tudi pri nas. Završnik je dejal, da se na 35 kandidatov zdaj en odloči, da se s cepivom AstraZeneca ne bo cepil. 

Koordinator cepljenja Jelko Kacin je še povedal, da bo Evropska agencija za zdravila predvidoma jutri izdala certifikat novemu cepivu podjetja Johnson & Johnson. "To cepivo bi nato moralo v Slovenijo priti v 30 dneh, torej v drugi polovici aprila," je dejal. Zadoščal bo en odmerek, z enim odmerkom pa nameravajo po novem cepiti tudi tiste, ki so covid že preboleli. "Tisti, ki so bolezen preboleli, se jim to šteje kot en odmerek, drugi odmerek pa bodo vseeno prejeli," je še dodal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta