Kadrovanje v policiji: Na ustavnem sodišču pravijo, da še odločajo

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
17.12.2021 11:11

Da o začasni odredbi, ki bi zadržala izvajanje zakona o delu in organiziranosti v policiji, ustavni sodniki še niso končali obravnave, ki so jo začeli v sredo, pravijo na sodišču

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sodniki, pravijo na ustavnem sodišču, še niso odločili o predlagani začasni odredbi. 

Tit Košir

Ustavno sodišče še ni končalo obravnave zahteve Sindikata policistov Slovenije za začasno zadržanje izvajanja treh členov zakona o organiziranosti in delu v policiji, so pojasnili na sodišču. Kot smo poročali včeraj, so glede na podatke, objavljene na spletni strani, ustavni sodniki izvajanje zakona zadržali. Pod omenjeno zadevo pri začasni odredbi je namreč zapisano, da je zadeva zadržana.

Objava na spletni strani sodišča

Betka Planinšič

Za pojasnila, zakaj je potem na spletni strani tak zapis, če še ni bilo odločeno, smo se obrnili na ustavno sodišče, pojasnila še čakamo. Poudarili pa so, da velja vedno enako, ko je odločitev ustavnega sodišča sprejeta in vročena strankam, je objavljena tudi na spletni strani. Okoli poldneva je sicer zapis o zadržanju zadeve izginil s spletne strani. 

SPS je na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti 49.a in 49.b člena zakona o organiziranosti in delu v policiji ter 42. člena novele zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki med drugim določajo imenovanje vodje organizacijske enote prve ravni generalne policijske uprave, direktorjev policijskih uprav in načelnikov policijskih postaj. Zakon je bil sprejet oktobra, v veljavo pa je stopil sredi novembra. Ta člena, kot so pojasnili, preden so se obrnili na ustavno sodišče, "na široko odpirata vrata posegom politike in drugim interesnim skupinam v sam ustroj policije". Zato so med drugim predlagali začasno zadržanje izvajanje teh členov zakona, saj ocenjujejo, da bi bile posledice, ki bi nastale z nadaljnjim izvrševanjem izpodbijanih členov, večje od posledic, ki bi nastale, če se do končne odločitve ustavnega sodišča njihovo izvrševanje zadrži.

Notranji minister Aleš Hojs je na seji odbora za notranje zadeve ob obravnavi zahteve za začasno zadržanje dejal, da je po njegovem ta nepotrebna in bo povzročilo dodatne težave. Hkrati je zatrdil, da zaradi novele zakona o delu in organizaciji v policiji nihče od posameznikov na vodstvenih položajih ne bo izgubil službe in da lahko na ta mesta kandidirajo zgolj policisti.

Tudi generalni direktor policije Anton Olaj je zavrnil očitke o politizaciji policije, ki jih je bilo v javnosti mogoče zaslediti ob informaciji, da so direktorji policijskih uprav in načelniki policijskih postaj prejeli sklepe o prenehanju položaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta