Kaj je varuhinja pravic gledalcev na TV Slovenija Ilinka Todorovski ugotovila glede oddaje Z Mišo?

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
06.12.2021 18:12

Vršilka dolžnosti odgovornega urednika informativnega programa Manica J. Ambrožič se intervjuvanki, Mii Skrbinac, če se je med nastajanjem oddaje kakorkoli počutila prizadeta, opravičuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V oddaji Z Mišo so bile storjene napake, ugotavlja varuhinja.

Adrian Pregelj/rtv

Teden po oddaji Z Mišo na Televizija Slovenija, ki je v javnosti dvignila veliko prahu tako zaradi zelo občutljivih osebnih vprašanj kot tudi načina, kako je voditeljica Miša Molk intervjuvanki, igralki Mii Skrbinac, ki je kot prva javno spregovorila o spolnem nadlegovanju v akademskem svetu, je varuhinja gledalcev, po tem ko se je seznanila z vsemi relevantnimi informacijami, podala svojo oceno. Prejela je namreč 23 kritičnih odzivov na omenjeno oddajo, katerih skupni imenovalec so bila vprašanja, ali je voditeljica z vprašanjem o spolni identiteti gostje prestopila mejo dopustnega, ali bi bilo bolje, da bi ta del oddaje pred predvajanjem odstranili, ali je bila oddaja pripravljena s poklicnimi merili in etičnimi načeli javnega medija in ali tak potek oddaje terja opravičilo.

Varuhinja meni, da sta se pri pripravi programske vsebine primerili dve napaki, in sicer v fazi predpriprave oddaje, ko je čas, da se natančno definira, katere meje med osebnim in intimnim sogovornik v javnem mediju ni pripravljen prestopiti ter v fazi postprodukcije, ko je čas, da se ustvarjalec oddaje o potencialno sporni vsebini, ki bi lahko imela velik odmev, posvetuje z nadrejenim urednikom. Iz poteka pogovora in pojasnila, ugotavlja Ilinka Todorovski, je razvidno, da je voditeljica predvidela, do kod seže sporazum in da je ločnica med osebnim in intimnim jasna. "Njeno vprašanje je izhajalo iz prepričanja, da je gostja spolno identiteto že razkrila in to na način, da je to razkritje lahko sprejemljiva tema pogovora. Predvidevanje in prepričanje voditeljice pa nista bila tudi preverjena pri gostji, ločnica ni bila določena sporazumno," zapiše varuhinja in doda, da je gostja med pogovorom eksplicitno zanikala, da bi spolno identiteto razkrila na način, ki bi ga bilo mogoče razumeti kot samoumevno soglasje za javno razpravo o tem delu njene zasebnosti. 

"Takšen način javne razprave odločno obsojam"

V postprodukciji bi zaradi očitne stiske intervjuvanke lahko izrezali ta del pogovora, pri čemer bi moral biti ob soglasju tako voditeljice kot intervjuvanke o vsebinskih spremembah seznanjen nadrejeni urednik. Ta mora biti tudi obveščen o zapletih, spodrsljajih ali kakršnih koli posebnostih vnaprej posnete oddaje. Tako določajo poklicna merila in načela novinarske etike RTV Slovenije. Ta, v tem delu, "niso bila v celoti spoštovana", je zapisala varuhinja, ki tudi zato meni, da je opravičilo vršilke dolžnosti odgovornega urednika informativnega programa Manice J. Ambrožič intervjuvanki na mestu. Slednja je v pisnem pojasnilu tudi zapisala, da sta se tako Molkova kot Skrbinčeva strinjali, da oddaja izide takšna, kot je bila posneta.

Tako Ambrožičeva kot Ilinka Todorovski sta svoji mnenji sklenili z izražanjem osuplosti nad izrekanjem in zapisovanjem žaljivk ter osebnih diskreditacij voditeljice, ki je povsem nezdružljivo s kulturo dialoga. "Takšen način javne razprave odločno obsojam," je zaključila varuhinja in vse sodelujoče v razpravi pozvala k strpni in spoštljivi izmenjavi kritičnih mnenj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta