Kako bo Kustečeva zagovarjala morebiten zamik napovedanega vračanja otrok v šole na račun nekaterih sproščenih ukrepov?

Tina Recek
19.12.2020 06:15
Letošnja generacija maturantov bo zaradi izrednih razmer deležna nekaterih ugodnosti pri maturi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nebojša Tejic/sta

Po najbolj idealnem scenariju se bodo učenci prve triade in otroci s posebnimi potrebami v osnovne šole vrnili 4. januarja. Takoj ko bo to mogoče, se jim bodo pridružili ostali osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov srednjega in poklicnega izobraževanja. "Vsi ostali pa se bodo vrnili takoj, ko se bo izkazalo, da je to varno," je včeraj napovedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Po njenih besedah se bodo na univerze prioritetno vračali študenti, ki morajo opravljati klinične vaje, nato še vsi ostali. Ker se zavedajo zahtevnosti izobraževalnega procesa na tej ravni, je ministrstvo univerzam namenilo 600 tisoč evrov za nakup kakovostne opreme in ostalega, kar je potrebno za potek izobraževanja na daljavo.

Na novinarsko vprašanje, kako pa bo zagovarjala morebiten zamik napovedanega vračanja otrok na račun trenutno nekaterih sproščenih ukrepov, se je odgovor glasil, da se moramo že danes vsi skupaj zavedati, da bo ta vrnitev varna. "Kar pa ni samo v rokah vlade oziroma države, epidemiološkega dela stroke, ampak vseh nas. Se pravi, pri nas kot staršev, učiteljev, ravnateljev, sindikata in vseh ostalih, vključenih v proces vzgoje in izobraževanja, bi morala biti prisotna enotna, poštena zaveza, da se bomo lahko varno in odgovorno vrnili ter pri tem dosledno upoštevali predpisane ukrepe epidemiološke stroke za šolski prostor."

Četudi dijaki ne bodo rešili določene naloge, bodo prejeli deset odstotkov možnih točk. Fotografija je simbolična. 
Andrej Petelinšek

V zvezi z maturo pa je pojasnila, da bo poklicno maturo opravljalo predvidoma 9093 dijakov, splošno maturo pa 6927. To je 545 več kot v lanskem šolskem letu. Ker ima celotna generacija posebne razmere, v katerih se pripravlja na maturo, so že jeseni odgovorne pozvali, naj pristopijo k prilagoditvam obeh matur. Delo so zaključili v tem tednu, prilagoditve in smernice pa so tudi že posredovali srednjim šolam.

In katere so ključne prilagoditve? Kot je pojasnil direktor Državnega izpitnega centra (RIC) Darko Zupanc, so uvedli splošni bonus za obe maturi. To pomeni, da pri vrednotenju nalog kandidat za vsako nerešeno ali nepopolno rešeno nalogo dobi deset odstotkov možnih točk. Po besedah predsednice državne komisije za splošno maturo Marine Tavčar Kranjc predvidevajo, da bodo bonus točke omilile pričakovani padec učne uspešnosti letošnjih maturantov. Med drugim je novost za 15 odstotkov zmanjšan obseg snovi pri ustnih izpitih, pri pisanju matematike bo dovoljeno računalo, pri pisanju razpravljalnega dela šolskega eseja pri slovenščini pa bodo dijaki lahko izbrali en roman ali oba romana v celoti.

Kakor na splošni maturi bodo tudi dijaki na poklicni deležni omenjenega bonusa in 15-odstotnega zmanjšanja obsega vsebin pri ustnih izpitih. Kot je razložil predsednik državne komisije za poklicno maturo Boris Dular, šole za pripravo in izvedbo ustnih izpitov na poklicni maturi skrbijo samostojno. Predlog za izločitev vsebin bodo do konca januarja pripravili šolski predmetni aktivi, nato bodo šolske maturitetne komisije to pregledale in potrdile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta