Kako bo vaš šolar uspešnejši, ne da bi moral eno samo minuto dlje presedeti pred knjigami

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
12.09.2019 14:30

Najboljše odločitve niso nujno povezane z denarjem, skoraj vedno pa so z znanjem. To velja tudi pri zasnovi novogradnje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najboljše učne rezultate so dosegali učenci, ki so se učili v prostorih, osvetljenih s fasadnimi in strešnimi okni.
Arhiv Naročnika

Sodobne tehnologije danes omogočajo izvedbo nekdaj nepredstavljivih gradbenih detajlov in oblikovanje izjemnih bivalnih prostorov, a odločitev, kakšna bo zasnova doma, je še vedno v rokah ljudi. Če vemo, kaj potrebujemo za zdravo bivanje, lahko ustvarimo idealen dom, če ne, bomo slej ko prej plačali za napake – morda mi, morda naši otroci. 
Raziskava organizacije Alberta Education je pokazala, da se lahko ob optimalni osvetljenosti z dnevno svetlobo učne sposobnosti bistveno izboljšajo. Na testiranju, na katerem je sodelovalo kar 30.000 mladostnikov, so najboljše rezultate dosegali učenci, ki so obiskovali pouk v učilnicah, osvetljenih s fasadnimi in strešnimi okni.

Naravna svetloba vzpodbuja otrokov razvoj, veča ustvarjalnost in mu podarja radost.
Arhiv Naročnika

Težave sodobnih zaprtih prostorov

Skupaj z našimi otroki spadamo v generacijo, ki se je navadila živeti v zaprtih prostorih. Tako zelo smo si znali osmisliti bivanje znotraj, da nam je med štirimi zidovi prav lepo, čeprav je to dolgoročno slabo tako za naše mentalno kot fizično zdravje. V zaprtih prostorih v povprečju preživimo okoli 90 odstotkov svojega časa, kar je skoraj 22 ur na dan.

Peta stena v prostoru: odprite strop in poglejte na otroško sobo v novi – naravni – luči!
Arhiv Naročnika

Zakaj dnevna svetloba nima nadomestka

Dnevna svetloba je kombinacija vse neposredne in posredne svetlobe, ki v dnevnem času izvira iz sonca. Kljub izjemnemu razvoju tehnologij danes še ne obstajajo električni svetlobni viri, ki bi posnemali variacijo celotnega svetlobnega spektra dnevne svetlobe ob različnih urah, v različnih letnih časih in v različnih vremenskih razmerah.
Vir: www.velux.com.

Pravilno zasnovan prostor

Zamislite si, da stojite v otroški sobi in pogledate naravnost navzgor. Pozdravite peto steno v tem prostoru; odprite strop in poglejte na otroško sobo v novi – naravni – luči! Že malo sončnih žarkov, pogled v sinjemodro nebo in razgled na bujne zelene krošnje lahko naredijo ogromno razliko. Z več naravne svetlobe boste vzpodbudili otrokov razvoj, izboljšali njegovo učenje, povečali ustvarjalnost in mu podarili radost.

Za več zdravja je treba v prostore spustiti več dnevne svetlobe in več svežega zraka.
Arhiv Naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.