Kako Kacin odgovarja na vprašanje, kdaj bo za cepljenje na vrsti splošno prebivalstvo?

Vida Božičko
26.02.2021 06:00
Kmalu bodo znane tudi podrobnosti, kdaj in s katerim cepivom bodo celjene ostale skupine prebivalstva.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na domu so cepili gospo, ki bo v kratkem dopolnila 100 let. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Podrobna strategija cepljenja je že v zaključni fazi priprave. Sledilo bo še nekaj popravkov in dopolnitev, predstavljena pa bi lahko bila v začetku prihodnjega tedna. Cepljenje še vedno poteka po starostnih skupinah. Torej starejši od 80 let, ki še vedno niso v celoti cepljeni, sledijo starejši od 70 let in tako po letih navzdol. Prednost bodo imeli tudi kronični bolniki. Kot pa je že pred dnevi sporočil premier Janez Janša, bodo med prednostnimi kategorijami tudi vsi tisti, ki se morajo redno testirati. To so zaposleni v šolstvu, trgovci in taksisti.

Nacionalni koordinator množičnega cepljenja Jelko Kacin je pojasnil, da ravno v tem delu strategijo še dopolnjujejo. "Treba je ugotoviti, koliko je takih ljudi. Le tako se namreč lahko načrtuje izvedba cepljenja. Nič nam namreč ne pomaga, če vemo, da je to prednostna kategorija, ne znamo pa oceniti, koliko je teh ljudi in koliko cepiva bi potrebovali," je pojasnil Kacin, ki zato še tudi ni želel oceniti, kdaj bi lahko pričeli s cepljenjem te kritične infrastrukture. Kot pravi, so sicer v to skupino še vedno všteti vojska, policija in morda tudi vozniki šolskih avtobusov.

V Sloveniji le cepiva, ki jih bo potrdila Evropska agencija za zdravila

Ker gre za delovno aktivne, ki so praviloma mlajši od 65 let, bi za te skupine lahko uporabili cepivo AstraZeneca. Prav včeraj so prejeli novo pošiljko s 16.800 odmerki. Za starejše se še vedno uporablja cepivi Pfizer in Moderna. Slovenija je prejela še 4800 odmerkov Moderninega cepiva.

Kako bo potekalo nadaljnje cepljenje in kdaj bo na vrsti splošno prebivalstvo, še ni mogoče napovedati, bo pa po besedah Kacina dinamika cepljenja primerljiva z drugimi evropskimi državami. Glede morebitnih drugih cepiv, ki jih Evropska agencija za zdravila še ni potrdila, pa je povedal: "Razmisleki glede različnih cepiv potekajo ves čas. Predsednik vlade je jasno povedal, da bo Slovenija iskala vse možnosti, ki bodo imele dovoljenje Evropske agencije za zdravila (EMA). Kot vemo, ga rusko in kitajsko cepivo za zdaj še nimata."

Nepokretne s cepivom AstraZeneca cepijo na domovih

Je pa Slovenija ubrala malo drugačno pot pri uporabi cepiva AstraZeneca, saj je z njim začela cepiti nepokretne na domu. Načeloma pri nas sicer velja, da se s tem cepivom oskrbi le mlajše od 65 let, a pri cepljenju nepokretnih je to izjema. "Samo cepivo AstraZeneca je primerno za cepljenje na domu, saj se lahko prenaša. Ostala cepiva so namreč občutljiva za mehanično tresenje in zato proizvajalci odsvetujejo prenašanje," je pojasnil direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik. "Na teren bodo odhajale patronažne sestre, ki so za cepljenje usposobljene. Po cepljenju bodo nekaj minut počakali, da vidijo, ali pride do alergijske reakcije. Teh 161 oseb, ki so na seznamu za cepljenje na domu, bomo s prvim odmerkom cepili že ta teden. Z drugim pa čez osem do dvanajst tednov," je še dejal Završnik glede cepljenja v Mariboru.

Kacin je ob tem pojasnil, da je EMA cepivo AstraZeneca registrirala brez kakršnih koli omejitev. "Nekatere nacionalne agencije so nato postavile starostno mejo, ker se jim je zdelo, da je v poročilih o testiranjih v tretji fazi AstraZeneca predložila premalo dokazov o tem, kako se obnaša pri starejših. Teh dokazov je vsak dan več in pričakovati je, da bo EMA v relativno kratkem času še enkrat povedala, da ni nobenih omejitev, čeprav ona nobenih omejitev niti ni dala," je prepričan Kacin. Kljub temu tudi odprava starostne omejitve, ki bi se lahko zgodila, ne bo bistveno spremenila dinamike cepljenja, saj tudi tega cepiva na tržišču za zdaj ni dovolj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta