Kam je premier Robert Golob letel z najetimi letali? Z dopusta se je v Slovenijo vrnil na davkoplačevalske stroške

L. M.
26.09.2023 17:24

Premier Robert Golob je zaradi avgustovskih poplav predčasno prekinil svoj dopust. V Slovenijo se je iz Grčije, kjer je dopustoval zasebno, vrnil z najetim letalom. Davkoplačevalce je njegov polet stal 14.900 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Robert Golob je ob začetku poplav prekinil dopust in se v Slovenijo vrnil z najetim zasebnim letalom.
Robert Balen

V javnosti je veliko prahu dvignila novica, da je kabinet predsednika vlade za najem zasebnih letal prejšnji mesec odštel 73.800 evrov. Po podatkih iz aplikacije Erar je premierjev kabinet za polete z letali, ki jih najema pri podjetju Janez Let, avgusta porabil 39.300 evrov, za polete z letali podjetja Flycom Aviation pa še 34.500 evrov. Že pred tem oziroma po lanski zamenjavi vlade so v kabinetu predsednika vlade za polete z zasebnimi letali odšteli 41.700 evrov.

Godec je zanimalo, ali je letel službeno ali zasebno

Zaradi povečanja stroškov najema zasebnih letal se je na vlado s pisnim poslanskim vprašanjem obrnila poslanka SDS Jelka Godec. Med drugim jo je zanimalo tudi, ali je premier Robert Golob v omenjenih primerih z najetimi letali letel zgolj službeno ali tudi zasebno. Iz Golobovega kabineta so danes sporočili, da predsednik vlade svoje zasebne obveznosti plačuje sam: "Očitki, ki so se pojavili v nekaterih medijih in v poslanskem vprašanju poslanke SDS Jelke Godec, ne držijo."

Golob po njihovih besedah za službene poti uporablja vladno letalo falcon, vendar je bilo slednje v tem mandatu na rednih ali izrednih servisih skoraj sedem mesecev, zato so bili primorani najemati letala pri zunanjih ponudnikih. Ob tem so poudarili, da imata predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pri uporabi vladnega letala prednost pred Golobom. V kabinetu predsednika vlade pojasnjujejo, da je Golob z najetim letalom in delegacijo od začetka mandata največkrat letel v Bruselj na zasedanja Evropskega sveta, ob čemer stroške rednih in izrednih zasedanj povrne Evropska komisija:

- redno zasedanje Evropskega sveta: (20.–21. 10. 2022; strošek: 18.900 evrov),

- izredno zasedanje Evropskega sveta: (9. 2. 2023; strošek: 10.290 evrov),

- redno zasedanje Evropskega sveta: (29.–30. 6. 2023; strošek: 34.500 evrov).

Predsednik vlade se je 16. in 17. junija lani mudil tudi na delovnem obisku v Bruslju, kjer se je srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Strošek poleta je znašal 8.900 evrov. 6. in 7. oktobra lani se je predsednik vlade udeležil tudi vrha Evropske politične skupnosti in neformalnega srečanja voditeljev držav članic EU v Pragi. Strošek poleta je znašal 13.900 evrov.

V Slovenijo se je vrnil na davkoplačevalske stroške

Z najetim letalom je na vrh EU-CELAC od 16. do 18. julija letos potovala zunanja ministrica Tanja Fajon in ne predsednik vlade, tako da so bila sredstva za najem letala v višini 15.500 evrov refundirana s strani ministrstva za zunanje zadeve, pojasnjujejo v Golobovem kabinetu. Predsednik vlade je najeto letalo uporabil tudi za vrh Nata v Vilni 10. in 11. julija letos, pri čemer je drugi let za povratek v Slovenijo uporabila delegacija ministrstev za obrambo in zunanje zadeve, zato je bil strošek refundiran z njihove strani. V kabinetu predsednika vlade ob tem dodajajo, da je bil zaradi varnostnih razlogov zračni prostor nad Vilno zaprt in da je bilo potovanje z rednimi linijami otežkočeno. Strošek prvega leta je znašal 12.900 evrov, strošek drugega leta pa 10.900 evrov.

Predsednik vlade se je z najetim letalom v začetku septembra odpravil tudi na uradni obisk v Luksemburg. Strošek omenjenega poleta je znašal 9.480 evrov. Zasebno letalo pa je Golob uporabil tudi, ko je zaradi avgustovskih poplav predčasno prekinil dopust in se vrnil nazaj v Slovenijo. "Zaradi izredne situacije, v kateri smo se znašli zaradi naravne katastrofe, ki je zadela Slovenijo, se je predsednik vlade odločil, da nemudoma prekine dopust in se predčasno vrne v domovino, zato smo četrtega avgusta ponj poslali najeto letalo," poudarjajo v Golobovem kabinetu. Strošek leta iz Grčije v Slovenijo je znašal 14.900 evrov. Predsednik vlade je sicer imel kupljene vozovnice za povratek v Slovenijo, a bi se z dopusta vrnil šele devet dni kasneje, kar pa je bilo zaradi razmer nesprejemljivo, so poudarili v premierjevem kabinetu.

Stroški najetih letov skupaj znašali 60 tisoč evrov

"V javnosti je bilo večkrat objavljeno, da je premierjev kabinet podjetjema Flycom Aviation in Janez let za najem letal avgusta plačal skoraj 74 tisoč evrov. Informacija ne drži, saj je bil strošek kabineta predsednika vlade v avgustu le en najem letala, in sicer 12.900 evrov za udeležbo na vrhu Nata v Vilni v Litvi. Na objavljenem seznamu v avgustu izvedenih plačil so bili namreč tudi stroški za dva poleta, ki sta bila izvedena za ministrstvo za obrambo ter ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, stroški so bili naknadno povrnjeni, in let na Evropski svet v Bruselj, kjer so bili stroški prav tako povrnjeni s strani Evropske komisije. Ponovno poudarjamo, da je kabinet predsednika vlade letala od zunanjih ponudnikov najemal samo takrat, ko je bilo vladno letalo na servisu. Stroški teh najemov so v letu 2022 znašali 22.800 evrov, v letu 2023 pa 37.280 evrov," so še dodali.

Stroški najetih letov, ki jih je dejansko pokril kabinet predsednika vlade, so skupaj znašali 60.080 evrov za pet poti, kar pomeni, da je bil povprečni strošek na osebo 1.716 evrov. Predsednika vlade na poteh v tujino spremljajo svetovalec za mednarodno politiko Vojko Volk, svetovalec za evropske zadeve Igor Mally, ena od predstavnic službe za odnose z javnostmi ter varnostnik, fotograf in snemalec. Občasno premierja spremljajo tudi vodja kabineta Petra Škofic, svetovalec za državno varnost Andrej Benedejčič in uslužbenci protokola. Sestava delegacije je določena s sklepom vlade in je odvisna od vsebine pogovorov. Kadar je s strani gostitelja na dogodek v tujini povabljena tudi partnerka predsednika vlade, in je torej organiziran damski program, je v delegaciji tudi Tina Gaber. Tako je bilo na vrhu Nata v Vilni in na uradnem obisku v Luksemburgu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta