Kandidat za ministra Dikaučič dobil podporo na odboru DZ. Zapleta, zaradi katerega je odšla njegova predhodnica, ni komentiral

Žana Vertačnik
10.06.2021 17:22
V državnem zboru se je matičnemu odboru predstavil kandidata za pravosodnega ministra Marjan Dikaučič. Njegovo predstavitev je kot ustrezno ocenilo 7 članov odbora, kot neustrezno pa 6. O njegovem imenovanju bo tako odločal državni zbor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Prvo pomembno dejstvo njegove kandidature je, da je do konca mandata manj kot leto dni in da prihaja v politično zelo napetem času, je v izjavi pred zaslišanjem pred parlamentarnim odborom povedal kandidat za pravosodnega ministra Marjan Dikaučič. Sicer širši javnosti nepoznan kandidat, ki doslej ni imel izkušenj s politiko ali vodenjem, se danes prvič predstavlja javnosti. 

V izjavi je pojasnil, da je program dela za prihajajoče obdobje v največji meri že določen s predsedovanjem Svetu Evropske unije ter z zaključkom projektov, ki jih načrtuje koalicijska pogodba. "Pri tem je velika prednost v tem, da prihajam v zelo urejen sistem, za kar je poskrbela ministrica Lilijana Kozlovič, ki je dosegla večjo veljavo pravosodja, tako glede proračunskih sredstev, kot glede kadrovske okrepitve sistema. Moja vloga v prihodnjem letu bo zato usmerjena predvsem v posamezne zakonske spremembe, ki so načrtovane, in v druge projekte ministrstva vnesti nekaj svežine in neobremenjenega pogleda," je poudaril Dikaučič. Pri odločitvi za kandidaturo je po njegovih besedah prevladala "želja po svežem in neobremenjenem pogledu". 

Marjan Dikaučič.
Robert Balen

O Dikaučiču smo podrobneje v Večeru že poročali, ugotavljali pa, da predstavlja neznanko tako politični kot tudi širši javnosti. Štiridesetletni diplomirani pravnik se je pri dosedanjem delu srečeval z javnim in zasebnim sektorjem, delovne izkušnje pa pridobival na sodišču, v odvetniški pisarni in gospodarskih družbah. Licenco za stečajnega upravitelja je dobil leta 2018, vendar do danes odmevnejših stečajev ni vodil. 

Neuradno v SMC pričakujejo, da bo Dikaučič podporo na matičnem odboru prejel, prav tako se nadejajo, da ga bo potrdil državni zbor na torkovi izredni seji. Hkrati je pričakovati, da bodo kandidata predvsem opozicijski poslanci in člani parlamentarnega odbora za pravosodje preizprašali v zvezi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Spomnimo namreč, da je ravno zaradi zapletov pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev odstopila ministrica iz vrst SMC Lilijana Kozlovič. V igri za njenega naslednika je nato bilo več imen, kot najverjetnejši kandidat se je omenjal koprski pravnik Marko Starman, vendar so nato v SMC nekoliko presenetili in sporočili, da so se odločili za Dikaučiča. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta