Kandidat za novega pravosodnega ministra Dikaučič prvič pred poslance. A zakaj do zdaj ni imel sreče z javnimi funkcijami?

Luka Mlakar Luka Mlakar
10.06.2021 06:00
Kdo je pravzaprav SMC-jev kandidat za ministra? Stečajni upravitelj s pisarno v Mariboru, a brez opaznejših stečajev. Kdo so njegove zveze? Hotel je biti tudi notar, a mu ni uspelo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav je položaj ministra za pravosodje prevzel šele lani julija, je Marjan Dikaučič v tem času s službeno kartico zapravil več kot 5500 evrov.

Na pravosodnem ministrstvu niso pojasnili, zakaj stečajni upravitelj Marjan Dikaučič, ki ga je SMC predlagala za novega ministra za pravosodje, lani ni bil uspešen na razpisu za prosto notarsko mesto v Žalcu. "Ministrstvo za pravosodje zaradi varstva osebnih podatkov ne more posredovati želenih informacij," so nam odgovorili. In katere pogoje mora izpolnjevati kandidat za notarja? Ob imenovanju ne sme biti starejši od 64 let, obvladati mora slovenski jezik, med drugim pa mora imeti slovensko državljanstvo, ustrezno izobrazbo, pravniški državni izpit in delovne izkušnje.

Ob tem mora tudi dokazati, da je vreden zaupanja oziroma da bo notarski poklic opravljal strokovno, pošteno in nepristransko ter da bo varoval ugled notarskega poklica. Kandidat za notarja ne sme biti obsojen za kaznivo dejanje, zaradi katerega je moralno nevreden za opravljanje notariata, dokler se kazenska sankcija po zakonu ne izbriše. Dikaučič se na našo prošnjo za pojasnila ni odzval, pred novinarje bo prvič stopil pred današnjo predstavitvijo na seji parlamentarnega odbora za pravosodje. Dikaučič po poročanju današnjega Dela za zasedbo notarskega mesta ni imel ustreznih delovnih izkušenj.

 

Nesojeni direktor zdravstvenega doma

V SMC težav s podporo Dikaučiču, za katerega ni jasno, ali je bil sploh kdaj član njihove stranke, na zaslišanju in kasnejšem glasovanju v državnem zboru, ki bo v torek, ne pričakujejo. Za imenovanje ministra je potrebna večina glasov vseh prisotnih poslancev. Če ga bodo potrdili za naslednika Lilijane Kozlovič, ki je odstopila po tem, ko se vlada ni seznanila z imenovanjem evropskih tožilcev, bo to prva Dikaučičeva javna funkcija v karieri. V času vlade Mira Cerarja leta 2016 se je sicer prijavil na razpis za direktorja šmarskega zdravstvenega doma, bil predlagan za imenovanje, na koncu pa zaradi pomanjkanja izkušenj ni dobil podpore dveh občin ustanoviteljic doma.

Dikaučič, ki v širši javnosti ni znan, je bil v času Cerarjeve vlade s strani države imenovan v dva sveta zavodov domov za starejše, in sicer v Poljčanah in Slovenskih Konjicah. V domu v Poljčanah, kjer je še vedno član sveta zavoda, naj bi bil leta 2018 vpleten v poskus razrešitve direktorice doma Ive Soršak. To je takrat poskušal doseči takratni predsednik sveta zavoda in svetnik SDS Tomaž Kokot, neuradno pa se je kot možen naslednik Soršakove omenjal Dikaučič. Kokotu, ki je trenutno na čelu Pošte Slovenije in velja za enega od ključnih kadrov SDS v državnem gospodarstvu, ta manever ni uspel, saj so na koncu njega odpoklicali iz sveta zavoda.

 

Ni vodil odmevnejših stečajev

Poleg poznanstva s Kokotom naj bi bil Dikaučič po poročanju portala Necenzurirano tudi znanec razvpitega doktorja davčnih utaj Roka Snežiča, ki naj bi bil povezan s prvakom SDS Janezom Janšo. Licenco za stečajnega upravitelja je Dikaučič dobil leta 2018, do danes pa ni vodil velikih oziroma odmevnejših stečajev. Na ministrstvu za pravosodje pravijo, da prijav z zvezi z njegovim delom glede opravljanja funkcije upravitelja do zdaj niso prejeli.

Dikaučič ima odprt s.p. in pisarno v središču Maribora. V preteklosti je bil dobra tri leta direktor podjetja Prevozi Žižek, ki pa je kasneje, ko ni bil več direktor, pristalo v stečaju. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da je Dikaučič ta ponedeljek izstopil iz lastništva podjetja Legalius, ki ima že več kot leto dni blokiran račun, je pa še vedno naveden kot direktor podjetja Trijus, ki je prav tako v finančnih težavah in pri katerem se je blokada računa sprostila šele konec maja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta