Kandidata NSi za evropske volitve tako Ljudmila Novak kot Matej Tonin

STA, Va
09.01.2024 15:13

"NSi se enotna in povezana podaja na volitve v Evropski parlament, kjer želimo nastopiti z močno listo," so sporočili iz stranke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljudmila Novak kandidature ne pogojuje več s prvim mestom na kandidatni listi.
Borut Živulovič/BOBO

Vodstvo NSi je na tradicionalnem zimskem posvetu razpravljalo o bližajočih se evropskih volitvah, aktivnostih stranke v letu 2024 in posameznih aktualnih družbenih temah, so sporočili. Med kandidati za evropske volitve sta tudi evropska poslanka in nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak in zdajšnji predsednik NSi Matej Tonin. Vrstni red kandidatov na listi in nosilec bosta znana spomladi.

"NSi se enotna in povezana podaja na volitve v Evropski parlament, kjer želimo nastopiti z močno listo," so zapisali. 

Novak svoje kandidature ne pogojuje več s prvim mestom na kandidatni listi, so za STA potrdili v stranki. Potrdili so še, da bo na listi tudi podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič. Med evidentiranimi kandidati so še vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj, predsednik sveta stranke Jernej Vrtovec in župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa.

Udeleženci posveta so bili zelo kritični do vlade, ki je v energetskem zakonu napovedala prepoved ogrevanja z lesno biomaso in plinom, in opozorili, da mora biti zeleni prehod razumen in za ljudi tudi finančno vzdržen. V zvezi s tem je bila izražena podpora sklicu referenduma, če bo vlada ignorirala pozive k zdravi pameti, so po koncu posveta sporočili iz NSi.

Vodstvo NSi je opozorilo tudi na vse številčnejše ilegalne prehode meje in nedopustne incidente, do katerih, pravijo, prihaja predvsem v bližini azilnih domov, in pozvalo k boljšemu upravljanju ilegalnih migracij ter zagotavljanju varnosti. Udeleženci posveta so še ocenili, da bo morala Evropska unija storiti več za ohranitev evropskega načina življenja in zaostriti azilne postopke, ki jih številni ilegalni migranti zlorabljajo, da ostajajo v Evropski uniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta