Karantena za vse dopustnike s Hrvaške ali le za mlade? V teku pobuda, da bi se lahko turisti testirali kar na Hrvaškem

A.L., STA
17.08.2020 11:17

Aktualno vprašanje o tem, kakšni bodo ukrepi za vse, ki prihajajo iz Hrvaške, bo razrešeno v tem tednu. Hrvati se medtem pripravljajo na jesen in zimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Zdi se, da je te dni eno glavnih vprašanj, povezanih z novim koronavirusom, kako zamejiti okužbe, ki k nam prihajajo iz sosednje Hrvaške. V strokovni skupini za covid-19 trenutno poteka zelo intenzivna razprava o tem, kako ukrepati in preprečiti vnose okužb s Hrvaške, je za STA pred dnevi dejal direktor NIJZ Milan Krek. Ena od možnosti je tudi uvrstitev Hrvaške na rdeč seznam oziroma obvezna karantena po povratku v Slovenijo, ki bi jo lahko odredili le za osebe, stare med 15 in 35 let. "Do sedaj je bila očitno na Hrvaškem takšna struktura dopustnikov, ki ni hodila v nočne lokale. Zadeve so se obrnile, očitno je zdaj veliko mladih, ki hodijo v nočne lokale," je ocenil Krek. 
Prvi mož hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak je Kreka, kot pravi, tudi povprašal, ali Slovenija namerava uvesti karanteno za osebe, ki bodo prišle iz Hrvaške. "Odgovoril sem mu, da je to vedno opcija. Če se število uvoženih primerov okužb ne ustavi, bomo morali poseči tudi po karanteni," je dejal Krek. Danes je Capak sicer dejal, da se Hrvaška ne bo znašla na slovenskem rdečem seznamu, dokler ne bo imela 40 okuženih na 100.000 prebivalcev v štirinajstih dneh.
Po njegovih besedah se je doslej na Hrvaškem po uradnih podatkih okužilo 54 turistov. Glede testiranja turistov na okužbo na novi koronavirus je dejal, da poteka pobuda, da bi se lahko turisti iz tistih držav, ki ob vrnitvi zahtevajo potrdilo, da niso okuženi, testirali na Hrvaškem. Tako so že organizirali testiranje na Cresu in Lošinju, potekajo pa tudi pogovori s turističnimi skupnostmi, da omogočijo testiranje tudi drugod, kar bi po njegovem morda podaljšalo sezono.

"Če bi vsi opravili svojo nalogo, bi bili na varni strani"

Hrvaška sicer trenutno po številu okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh ne dosega številke, da bi jo morali uvrstiti na rdeč seznam držav po epidemiološkem tveganju. So pa problematični prav številni vnosi, zlasti mladih ljudi, starih do 35 let.
Tako imajo na voljo več možnosti za uvedbo karantene - ena od njih je, da bi jo odredili za mlade v starostnih skupinah od 15 do 35 let, lahko za vse, lahko pa bi zahtevali negativen test na okužbo z novim koronavirusom ob vstopu v državo, ki ne bi smel biti starejši od 36 ur.
Kreku se zdi nepojmljivo, da ljudje kljub vsem pozivom in opozorilom še vedno hodijo v nočne klube. "Če bi vsi opravili svojo nalogo, bi bili na varni strani. Če pa ga eni biksajo, imamo problem. In potem bodo zaradi tega, ker ga eni biksajo, morali vsi v karanteno," je opozoril in dodal, da je to tudi velik ekonomski problem.

Tomaž Primožic/fpa

Hrvaška napoveduje nove ukrepe

Kakšni bodo ukrepi ob vstopu v Slovenijo za vse, ki prihajajo iz Hrvaške, bo znano v teh dneh. Hrvati pa medtem že zrejo tudi v naslednje mesece. Ker se bližata tudi jesen in zima, ko se bodo ljudje pogosteje zadrževali v zaprtih prostorih, tam že razmišljajo o strožjih ukrepih, kot so v veljali v poletni sezoni, piše hrvaški Index. Jutarnji list ob tem poroča, da je mogoče pričakovati celo vrsto ukrepov, med njimi obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih, predvidena je tudi omejitev zbiranja ljudi na poročnih slavjih. V kolikor se bo izkazalo, da so poroke še vedno vir okužb, bi lahko uvedli model, ki trenutno velja v Vukovarsko-srijemski županiji, kar pomeni, da bi na porokah lahko bila prisotna le mladoporočenca in ožji družinski člani.
Odločitev o organizaciji pouka za naslednje šolsko leto bo odvisna od kapacitet posamezne šole oziroma tam, kjer poteka pouk v eni izmeni, bi lahko uvedli še drugo izmeno, da bi lahko bilo sočasno v razredu čim manj učencev, piše Jutarnji list.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta