Kardinal Rode ima 90 let

Va
23.09.2024 12:01

Edini Slovenec v zboru kardinalov Katoliške cerkve je bil ljubljanski nadškof in metropolit do leta 2004.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

To je bil čas jasnega, četudi, na relaciji Cerkev-država, napetega programskega profiliranja Katoliške cerkve v Sloveniji.   

Kardinal je 90-letnico doma praznoval teden pred rojstnim dnevom, ko je vodil mašo pri frančiškanih na Brezjah. Franc Rode se je rodil 23. septembra 1934, doma je z Rodice pri Domžalah. Maja 1945 je njegova družina zapustila domovino. Po klasični begunski poti preko Avstrije so se leta 1948 izselili v Argentino. Leta 1952 je v Buenos Airesu stopil v bogoslovje lazaristov. Študij je nadaljeval na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu in na Katoliškem inštitutu v Parizu, kjer je bil leta 1960 posvečen v duhovnika. Tri leta pozneje je tam doktoriral iz teologije in se leta 1965 vrnil v Slovenijo, najprej k Sv. Jožefu nad Celjem. Leta 1967 je prišel v Ljubljano in bil najprej ravnatelj bogoslovcev lazaristov, nato pa tudi predstojnik reda. Hkrati je na Teološki fakulteti v Ljubljani začel predavati francoščino, nato pa tudi praktično apologetiko, misiologijo, teologijo nekrščanskih verstev, uvod v moderni ateizem in osnovno bogoslovje. Predaval je na teoloških tečajih in se opredeljeval tudi do širših družbenih vprašanj.

Sledilo je spet rimsko obdobje, od leta 1981 je delal v papeškem tajništvu za dialog z neverujočimi. Nato pa je papež Janez Pavel II. leta 1997 Franca Rodeta imenoval za ljubljanskega nadškofa metropolita. Na tem mestu je ostal sedem let. Iz njegovega časa je pravni sporazum med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem. Pa tudi prva slovenska sinoda. 

Leta 2004 ga je pokojni poljski papež imenoval za prefekta vatikanske kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, torej ministra za redovnike in redovnice. Povišanje je sledilo leta 2006, ko je bil že pod papežem Benediktom XVI. kot edini iz Katoliške cerkve v Sloveniji imenovan za kardinala. Istega leta se je slovenska cerkvena krajina preuredila v dve metropoliji, ko je bil Maribor povišan v nadškofijo, ustanovljene pa nove škofije v Celju, Novem mestu in Murski Soboti. Od leta 2016 je upokojeni ljubljanski nadškof po odločitvi papeža Frančiška, ki mu je poslal čestitko za 90-letnico, v redu kardinalov duhovnikov.   

Bivši slovenski predsednik Borut Pahor je Francu Rodetu leta 2021 podelil državno odlikovanje zlati red za zasluge za življenjsko delo in zasluge za osamosvojitev Republike Slovenije in njeno uveljavitev v svetu ter za spodbujanje kulture medverskega dialoga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta