Karl Erjavec še nedavno kriza Desusa, zdaj njena rešitev? Njegov izzivalec o kriterijih premierja Janeza Janše

Žana Vertačnik
24.11.2020 06:15
Še preden se bo najverjetneje zavihtel na položaj predsednika Desusa, je Karl Erjavec v pismu delegatom jasno povedal, da ideoloških zgodb v vladi Janeza Janše ne bo toleriral. Analiziramo, kakšen koalicijski partner bo v primeru zmage.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karl Erjavec, nekdanji in najverjetneje tudi prihodnji predsednik Desusa
Robert Balen

Dopisni kongres koalicijskega Desusa, na katerem bodo izbirali novo vodstvo, je v teku od preteklega petka. Še preden pa bo 5. decembra znano, kdo bo novi prvi mož upokojenske stranke, Srečko Felix Krope ali Karl Erjavec, pa je slednji prvikrat razgrnil svoja stališča glede aktualnega političnega dogajanja. V zajetnem, osem strani dolgem pismu se je izraziti favorit v predsedniški tekmi najprej vrnil v letošnji januar, ko se je po porazu proti Pivčevi poslovil iz politike in javnega življenja. S kongresa je takrat odšel pokončno, je zapisal, ocenil pa, da je zdaj, ko se je stranka znašla v političnem breznu, čas za povratek.

Javna hvala ministru Gantarju

V pismu 231 delegatom je Erjavec priznal, da je na svoji politični poti sprejemal nekatere slabe odločitve, poleg sodelovanja z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem na zadnjih parlamentarnih volitvah je izpostavil primer nekdanje predsednice stranke in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, ki se je na hitro povzpela do visokih položajev. Izrazito podporo je v pismu izrazil začasnemu zastopniku stranke in zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju, za katerega pravi, da delo opravlja odlično. Tudi sicer je dalj časa slišati, da sta politika zamere pokopala, Gantar pa da uživa Erjavčevo zaupanje. "Opažam pa, da vlada sprejema nekatere pomembne odločitve mimo mnenja našega ministra. Na splošno ta vlada več pozornosti namenja ideološkim temam, spreminjanju medijev in kadrovskim zadevam," je kritiko vladi Janeza Janše namenil Erjavec. Zapisal je, da je bilo vodstvo stranke doslej pretiho in se izgovarjalo na to, da gre za neideološko stranko. "Naša ideologija je antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo," je jasen.

Podpora na robu parlamentarnega praga

Bo pa novoizvoljeno vodstvo v primeru Erjavčeve zmage z ministroma in poslanci zasedalo že dan ali dva po kongresu, kmalu za tem nameravajo izpeljati še klavzuro z okoli 35 povabljenimi najpomembnejšimi člani, s katerimi bodo skupaj pretehtali, kako naprej. "Izvolitev novega predsednika je zadnja faza konsolidacije po Pivčevi in pri tem ne sme biti neuspeha," eni izmed Erjavčevih tez pritrjuje nekdanji politik Pavel Gantar, ki meni, da bo ključno vlogo pri tem odigrala poslanska skupina, ki bo morala ostati enotna. Iz stranke je sicer neuradno še naprej slišati ocene, da v poslanskih vrstah napetega vladnega stanja ne občutijo, tudi zato se nekateri izmed njih v tej vladi še vedno počutijo presenetljivo udobno.

"Kot kažejo javnomnenjske raziskave, je bilo za Desus dovolj, da se je končalo poletno-jesensko javno pranje umazanega perila, da so se vrnili na okoli štiri odstotke podpore, kolikor so je imeli ob zamenjavi Karla Erjavca z Aleksandro Pivec. In za to niti ni bila potrebna menjava vlade," situacijo Desusa pojasnjuje politični analitik Rok Čakš. Opozarja, da je stranko na rob parlamentarnega praga pripeljal ravno Erjavec: "Zato je obupno iskanje rešitve prav v bivšem predsedniku dvorezen meč, ki lahko do konca naluknja rešilni gumenjak, s katerim se želijo v Desusu izogniti potopu." Podobno meni Gantar: "Še manj kot leto nazaj je bil percipiran kot sinonim za krizo Deusa, danes je sinonim za rešitev Desusa."

Ideološke igre odpadejo

Ali bo Desus pod Erjavcem ostal v Janševi koaliciji ali bo prestopil v Koalicijo ustavnega loka, je sicer preuranjeno ocenjevati z gotovostjo, ocenjuje Čakš in meni, da je sporočilo Erjavčevega pisma zlasti to, da so vrata odprta na vse strani, menjava vladne ekipe pa da ni samoumevna: "Prej kot to se lahko iz zapisanega razbere, da bo Erjavec v desnosredinski vladi močan levosredinski korektor, ki ga ta vlada do sedaj (kot sam pravi) ni imela.Torej on bo antipod Janši in on ne bo dopuščal, da bi se ta vlada še šla ideološke igre."

Radikalnejših potez kmalu po izvolitvi ne pričakuje niti Pavel Gantar, meni pa, da bo Erjavec v primeru zmage nastopil odločneje in samostojneje kot njegova predhodnica. Bo pa stranka čim hitreje morala po njegovi oceni razrešiti še eno težavo: "V polje upokojenske politike ji uhajajo tako rekoč vse stranke, predvsem pa SAB. Po izvolitvi bo čas, da Desus razmisli, kaj naj stori s sabo in svojim programom."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta