Katera politična razmerja je interpelacijska preizkušnja Vaska Simonitija že izrisala?

Žana Vertačnik
24.03.2021 18:23
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Interpelacijska preizkušnja kulturnega ministra Vaska Simonitija zaradi predvidene večerne prekinitve danes še ne bo doživela zaključka z glasovanjem, je pa že razprava dodobra izrisala politična razmerja tega trenutka. Vse oči so uperjene v koalicijsko partnerico SMC oziroma njeno poslansko skupino, za katero se že dalj časa napoveduje, ali, še bolj pa kdaj, se bi lahko razlomila na dva dela. Kljub splošnemu stališču koalicijskih partnerjev, da se na podlagi koalicijske pogodbe ministrov ne ruši, naj bi "opozicijska" trojica iz SMC Branislav RajićJanja Sluga in Igor Zorčič interpelacijo podprla. Poslanci SMC so v aktualni zasedbi Janeza Janše kulturnega ministra in njegova dejanja tudi sicer najbolj problematizirali. 

Poslanec SMC Branislav Rajić
Tadej Regent

Spomnimo namreč, naveza Rajić-Zorčič-Sluga naj bi se po več neuradnih informacijah v teh dneh zaradi nezadovoljstva v stranki od nje poslovila in se podala na svojo poslansko pot. Ob robu današnje seje "velikega poka" sicer ni pričakovati, smo poročali tudi že v današnjem Večeru, več pa bo najbrž jasnega že po jutrišnji seji sveta stranke SMC, na kateri naj bi obravnavali strankine načrte za prihodnost. Ali se bodo omenjeni poslanci seje sploh udeležili, še ni povsem jasno. 

Je pa pogovore dela SMC o ustanavljanju poslanske skupine nepovezanih poslancev danes potrdil DeSUS-ov Jurij Lep. Pred desetimi dnevi je, spomnimo, napovedal odhod iz poslanske skupine upokojencev, ki da razmišlja drugače in bi zato tam ostajal "volk samotar". Takrat je povedal tudi, da bo skušal na novi poslanski poti poiskati partnerje, neuradno pa je bilo na parlamentarnih hodnikih slišati ocene, da bi se lahko povezal z nezadovoljnimi SMC-jevimi poslanci. "Zdaj vidim, da se mi pridružujejo. Če se bodo, bom toliko bolj vesel," je v splošnem danes povedal poslanec Lep. Pričakuje, da bodo ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev, v kateri bodo razmišljali "sredinsko". Kdo se mu bo pridružil, ni konkretiziral, je pa potrdil, da se o tem pogovarja s Slugo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta