Katere mobilne telefone uporabljajo poslanci? Po koncu mandata gredo naprave na varnostno uničenje

MAT
14.04.2023 11:01

Najbolj priljubljena blagovna znamka službenih telefonov med poslanci v državnem zboru je Samsung, ki ga uporablja večina izbrancev ljudstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V državnem zboru službene mobilne telefone koristi večina poslancev. 
V državnem zboru službene mobilne telefone koristi večina poslancev. 
Robert Balen

Poslanci med sejami državnega zbora pogosto brskajo po mobilnih telefonih. Izbrancem ljudstva mobilne naprave zagotavlja državni zbor, ki poslancem krije tako stroške nakupa mobilnega telefona in naročniškega razmerja. Preverili smo, koliko poslancev uporablja službene mobilne telefone in kaj se zgodi z napravami po zaključku mandata.

Iz službe za odnose z javnostmi državnega zbora so sporočili, da pravila glede uporabe mobilnih službenih telefonov ureja pravilnik o uporabi službenih informacijsko-komunikacijskih naprav za funkcionarje državnega zbora, ki je začel veljati ravno z današnjim dnem. Državni zbor uporabniku za uporabo službenega mobilnega telefona letno krije stroške v okviru naslednjih omejitev: 800 evrov za predsednico državnega zbora in vodje poslanskih skupin, 700 evrov za podpredsednike državnega zbora in 600 evrov za poslance in generalne sekretarje. V sklepu, ki je prenehal veljati včeraj, so se omejitve gibale med 1300 in 1000 evrov za omenjene funkcionarje. 

Robert Balen

Telefoni Samsung najbolj priljubljeni 

Najbolj priljubljen mobilni službeni telefon med predstavniki ljudstva je Samsung Galaxy S21 FE, ki ga uporablja 48 poslancev. Na prostem trgu ga je pri različnih ponudnikih možno kupiti za okoli 700 evrov. Druge modele blagovne znamke telefonov Samsung koristi še 13 poslancev. Med telefoni Samsung za najdražji model velja Samsung Galaxy S22 Ultra, ki ga uporabljata dva poslanca. Na trgu stane več kot 1000 evrov. Medtem Applove telefone uporabljajo zgolj štirje poslanci, eden poslanec pa koristi telefon blagovne znamke Huawei.

Iz državnega zbora so še sporočili, da morajo poslanci ob prenehanju mandata službene mobilne telefone vrniti. "Službeni telefoni niso prenosljivi in gredo na varnostno uničenje. V primeru, da poslanka ali poslanec službenega mobilnega aparata ne vrne, se poslanki oziroma poslancu zaračuna po trenutno veljavnih nabavnih cenah, po katerih lahko državni zbor službeni mobilni telefon kupi," so zapisali v službi za odnose z javnostmi državnega zbora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta