Kdo je ministrov favorit. Samo še dober mesec bo v funkciji vršilca dolžnosti direktorja uprave za varno hrano Jernej Drofenik

Vida Božičko
11.02.2021 06:00
Komisija je že izbrala tri primerne kandidate, ministrov favorit naj bi bil Matjaž Guček. Ali ta sploh izpoljuje razpisne pogoje?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kmetijski minister Jože Podgoršek še čaka na seznam primernih kandidatov za novega direktorja uprave za varno hrano. 
Robert Balen

Kmetijsko ministrstvo išče novega generalnega direktorja uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki ima od marca letos začasnega direktorja. Trenutni vršilec dolžnosti je Jernej Drofenik in njegov mandat se izteče 15. marca. Do takrat morajo zato najti novega direktorja, če jim to ne uspe, pa bo vlada vršilcu dolžnosti mandat podaljšala. To je enkrat že storila.

Na sicer ponovljeni razpis, ki se je iztekel decembra lani, so se prijavili štirje kandidati: doktor veterinarskih znanosti Janez Posedi, ki je funkcijo direktorja uprave že opravljal, doktor veterinarske medicine in imunolog Tadej Malovrh, sicer tudi župan Velikih Lašč, dolgoletni kmetijski inšpektor Boštjan Štefančič in Matjaž Guček, namestnik trenutnega začasnega direktorja Drofenika.

Petčlanska komisija, ki je vodila izbor, je vse prijave pregledala in kandidate povabila na razgovor. Kot je povedala vodja komisije Vida Čadonič Špelič, pa so kot primerne kandidate potrdili tri. Izpadel je le Boštjan Štefančič, ki je novembra 2019 v aferi zaradi žveplanega mletega mesa kazensko ovadil Posedija in glavno inšpektorico za varno hrano Andrejo Bizjak.

 

​Najverjetnejši direktor urada Guček

Komisija je po besedah Čadonič Špeličeve svoje delo zdaj opravila. "Trije kandidati po oceni petčlanske komisije izpolnjujejo pogoje. Kdaj in kako se bodo odločili in predvsem, koga bodo izbrali, je stvar kmetijskega ministrstva," je dejala. Kot smo izvedeli, seznama kandidatov ministrstvo za zdaj ni prejelo. Podpisanega je namreč vodja komisije Vida Čadonič Špelič najprej poslala na ministrstvo za javno upravo, tam pa so nam v odgovoru pojasnili, da ga bodo na kmetijsko ministrstvo poslali v naslednjih dneh.

Kdaj bo torej ministrstvo izbralo novega direktorja? Čadonič Špeličeva pojasnjuje, da je njihov sklep veljaven leto dni, tako da se ne mudi. Mudi pa se zaradi mandata vršilca dolžnosti, ki se izteče v sredini marca. Koga od treh kandidatov bi minister Podgoršek lahko izbral za novega direktorja, uradno sicer še ni znano. Neuradno pa je slišati, da je njegov veliki favorit Matjaž Guček, ki je na uradu zaposlen že zdaj. Po nekaterih informacijah pa Guček niti nima vseh ustreznih razpisnih pogojev, saj da nima vodstvenih izkušenj. Ali to drži, nam vodja komisije ni odgovorila. "Tega ne želim komentirati, saj gre za notranjo zadevo," je dejala.

 

​Kadrovanje na kmetijskem ministrstvu stoji, razen v SiDG

Kadrovanje pa sicer na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že nekaj časa stoji, in kot kaže, bo tako ostalo še vsaj tako dolgo, dokler ne bo povsem jasno, ali Podgoršek na ministrstvu ostaja in predvsem, ali ostaja kot minister iz Desusove kvote. Začasno vodstvo ima ob uradu za varno hrano še Zavod za gozdove Slovenije, Podgoršek pa je ob tem še zmeraj brez drugega državnega sekretarja. Kljub temu pa jim je v tem času uspelo kadrovati v družbi Slovenski državni gozdovi (SiDG). To državno podjetje po novem vodi Robert Tomazin iz stranke SDS, ob njem pa sta imenovana še dva direktorja, prav tako s strankarskima izkaznicama. Strokovni direktor je postal Matjaž Juvančič iz stranke Desus, finančni direktor pa Andrej Janša iz Nove Slovenije.

Spomnimo, da je Podgoršek na ministrstvu ostal tudi potem, ko je stranka Desus iz koalicije izstopila in ko se je njegov strankarski kolega Tomaž Gantar od zdravstvenega ministrstva poslovil. Na vprašanja še naprej vztrajno odgovarja, da bo deloval konstruktivno in državotvorno. Podgoršek je ne glede na vse sicer še vedno član Desusa, a če ne prej, se bo verjetno po glasovanju o konstruktivni nezaupnici moral odločiti, na katerem stolu bo sedel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta