Kdo so mladi, ki odhajajo na volitve, da bi postali poslanci? Večinoma se kalijo v strankarskih podmladkih. Pogledali smo po kandidatnih listah ...

Matej Grošelj Matej Grošelj
29.03.2022 06:00

Levica in SD najbolj zaupata mladim. SDS po razpoložljivih podatkih v ogenj pošilja štiri mlade kandidate, kandidatke torej nobene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stranke večinoma premalo nagovarjajo mlade. Napačno je, da se preveč ukvarjajo s preteklostjo in prepirajo med seboj, namesto da bi izpostavili vizionarski program. 
Andrej Petelinsek

Politične stranke se na aprilske volitve podajajo tudi z mladimi kandidati za poslanske položaje. Kdo so, kakšna je njihova izobrazba, s čim se ukvarjajo, koga nagovarjajo, kaj sporočajo? Med strankami, ki jim raziskave javnega mnenja pripisujejo največ možnosti za vstop v parlament, po številu mladih kandidatov izstopa Levica. Na svoji listi ima dvanajst posameznikov, starih od 18 do 30 let. "Za zrelo demokracijo je pomembno, da se v parlamentu pojavi raznolikost v starostnih strukturah poslancev. Za stranke lahko pomeni prednost, če imajo na svojih listah več mladih, saj s tem odpirajo pot neobremenjenim ljudem," pravi Tea Jarc iz sindikata Mladi plus.

Moška družba v SDS in NSi

Se bo pa 24. aprila na glasovanju preizkusilo več mladih moških kot žensk. SDS po razpoložljivih podatkih v ogenj pošilja štiri mlade kandidate, kandidatke torej nobene. Prav vsi so povezani s stranko in delujejo v njenih organih. Med najbolj izpostavljenimi mladimi kandidati SDS je podpredsednik podmladka stranke Andrej Hoivik, ki je tudi podsekretar v službi vlade za digitalno preobrazbo. Luka Simonič in Janez Jože Olovec sta člana izvršnega odbora podmladka, Andrej Poglajen pa je bil pred tremi leti na listi SDS v Idriji izvoljen kot najmlajši občinski svetnik. NSi ima v naboru sedmih mladih kandidatov le eno žensko. Štirje kandidati krščanskih demokratov imajo status študenta (Gašper Čižman, Alen Lenič, Maša Bulc in Aljaž Jerin), medtem ko Marko Gruden deluje v poslanski skupini kot strokovni sodelavec, Janez Novljan je vzgojitelj predšolskih otrok, Janez Črešnar pa podjetnik.

Največjo spolno uravnoteženost med mladimi ima SD, ki se na volitve podaja z deveterico mladih kandidatov za poslance. Profesor angleščine Lev Pavlovski je učitelj na osnovni šoli, Damijan Zrim je asistent Tanje Fajon v Evropskem parlamentu, pravnica Petra Doles ter ekonomist in predsednik podmladka stranke Luka Goršek opravljata naloge administratorjev, diplomantka turizma in reprezentantka v sedeči odbojki Senta Jeler je brezposelna. Blaž Kozjek, Patrik Bole, Daša Windischer in Nastja Trajkovič po opravljeni diplomi ali magisteriju nadaljujejo študijsko pot.

Največ študentov, ki kandidirajo za položaje v državnem zboru, združuje Levica. Trije gimnazijski maturanti (Matic Komel, Brina Minca Herlec in Lan Jenull) so v lovu na diplomo, šesterica pa se je odločila za nadaljevanje študija (Janez Rozman, Sara Dejanović, Blaž Jug, Arne Jakob Zakrajšek, Arne Jernej Stare in Lara Štrokaj). Žiga Vipotnik je direktor podjetja v panogi z informacijsko tehnologijo, Safet Salkić dela za podjetje, ki se ukvarja s prodajo naftnih derivatov, Neža Oder je direktorica mavrične skupnosti Koroška pride.

Socialni demokrati so desetino kandidatne liste za poslance zapolnili z mladimi od 18 do 30 let.
SD

Najmanj mladih kandidatov za poslance - samo dva - na volitve pošilja SAB. Diplomirani pravnik Anton Klemenčič opravlja magisterij, diplomirani ekonomist Jakob Klaić pa je strokovni sodelavec stranke. V LMŠ imajo štiri mlade predstavnike - Matic Erdani in Špela Trobec sta strokovna sodelavca poslanske skupine, Sašo Pajk je zaposlen v mizarski delavnici, Žiga Papež pa opravlja delo prokurista. Povežimo Slovenijo bo na volitvah predstavljala peterica mladih - doktorica znanosti Nina Strah je raziskovalka v Leku, ekološki kmetovalec Nejc Škof je samostojni podjetnik, pravnica in študentka Kaja Galič je pripravnica v odvetniški pisarni, medtem ko Sara Iseinoski in Rene Dopler opravljata naloge svetovalcev na gospodarskem ministrstvu pod vodstvom Zdravka Počivalška. Gibanje Svoboda stavi na šesterico kandidatov, ki so stari manj kot 30 let. Lenart Žavbi in Lucija Tacer sta študenta, Damaz Topler je pripravnik, Sara Žibrat prevajalka, Sara Erdić pravnica v javnem zavodu, Lucija Ana Vrščaj pa je mlada raziskovalka na fakulteti za farmacijo.

SDS mlade kandidate za poslance črpa iz svojega podmladka, kjer prevladuje moška družba.
Twitter/SDM

Kaj privlači mlade v politiki?

Nevladne organizacije so pred volitvami okrepile dejavnosti na terenu in po vsej državi spodbujajo mlade k političnemu udejstvovanju. Tea Jarc pravi, da srednja in starejša generacija volivcev pred volitvami polagata ogromno upov v mlade, ki so angažirani predvsem na področju okolja in narave, kar štejejo med svoje prioritetne tematike: "Interesi mladih se kažejo tudi na področju izobraževanja, prehoda na trg dela, osamosvojitve, stanovanjske problematike … Vsa ta vprašanja se dotikajo njihovih življenj, vendar lahko opazimo, da stranke večinoma premalo nagovarjajo mlade. Napačno je, da se preveč ukvarjajo s preteklostjo in kregajo med seboj, namesto da bi izpostavili vizionarski program. Mladi so eksplicitno naravnani na prihodnost, a če stranke tega ne bodo zaznale, se lahko zgodi, da bodo mlade volivce odvračale od zanimanja za politiko. Mladim se je dolgo časa pripisovalo, da so neodgovorni in razvajeni, sedaj pa se trend obrača. To dokazujejo s tem, da se zelo resno zavedajo problemov in so se pripravljeni podati v iskanje rešitev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta