Ker Svetlana Makarovič na proslavi ne bo dobila nagrade, se je ogorčena oglasila

(kr), Va
02.02.2023 10:05

Upravni odbor Prešernovega sklada je v današnji izjavi za javnost zanikal trditve Svetlane Makarovič, da naj bi na državni proslavi za kulturni praznik (znova) dobila nagrado in tudi nastopila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svetlana Makarovič ob zavrnitvi Prešernove nagrade
Sašo Bizjak

"V javnosti so se razširile domneve, da bo gospe Svetlani Makarovič Prešernova nagrada, ki jo je leta 2000 javno zavrnila, izročena na prireditvi 7. februarja v Cankarjevem domu in da program proslave vključuje tudi nastop nagrajenke. Nekateri mediji se pri tem sklicujejo na domnevni dogovor gospe Makarovič z ministrstvom za kulturo. Takšen dogovor ni mogoč, saj je organizacija uradnega dela proslave in potrditev njenega kulturno-umetniškega programa v izključni pristojnosti Upravnega odbora Prešernovega sklada (UOPS). Ta se bo držal sprejetega scenarija, o tem je obvestil tudi ministrstvo za kulturo. Scenarij ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke in je pripravljen v skladu z zakonom o Prešernovi nagradi in Statutom Prešernovega sklada.

Omenjeni zakon določa, da je vsako leto mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi. Za ponovno podelitev nagrade v primeru predhodne zavrnitve ni pravne podlage, saj omenjeni zakon zavrnitve ne predvideva. Ker pa je gospa Makarovič formalno dobitnica velike Prešernove nagrade za leto 2000, UOPS ne vidi zakonske ovire za vročitev nagrade nagrajenki v skladu s pravilnim postopkom vročitve oziroma prevzema, ki pa mora biti pred tem pravno in zakonsko reguliran. Postopek pravne in zakonske regulacije do sedaj ni bil sprožen, saj na UOPS s strani gospe Makarovič do sedaj ni bila naslovljena uradna prošnja za vročitev nagrade," je v izjavi za javnost zapisal Upravni odbor Prešernovega sklada.

Makarovič: Tam bom. Prekleto sem si jo zaslužila

Kmalu se je odzvala nagrajenka. Za portal N1 je Svetlana Makarovič povedala, da bo prišla na oder. "To nagrado bi mi radi izročili čim bolj neopazno, na skrivaj, v neki Vili Podrožnik. Rekla sem ne. Predlagala sem, da pridem na oder in povem eno lirično pesem in odidem. To je vse. Če je to njim prav ali ne, pa ni moj problem. Tam bom. Na oder bom prišla ob koncu proslave, ko bodo že vse nagrade podeljene, magari po vseh štirih. Povedala bom to pesem in odšla. To je vse," je povedala.

Napoveduje, da bo zrecitirala pesem iz svoje zbirke resne poezije, saj satira ob tej priložnosti ni primerna. Na vprašanje, ali bo za vročitev nagrade uradno zaprosila, pa je povedala, da je to njena nagrada. "Prekleto zaslužena je. Prisiljena sem jo bila odkloniti leta 2000, letos je nisem prisiljena odkloniti," je dodala.

Ministrstvo: Ni dogovora, da se nagrada umetnici izroči na proslavi 

Odzvali so se tudi na ministrstvu za kulturo. Pravijo, da do dogovora, da se Svetlani Makarovič leta 2000 podeljeno Prešernovo nagrado izroči na osrednji proslavi ob kulturnem prazniku, ni prišlo. "Takšne obljube ji na ministrstvu za kulturo nismo dali, niti ji je ne bi mogli dati, saj je podeljevanje Prešernovih nagrad v pristojnosti Upravnega odbora Prešernovega sklada," so zapisali.

Spomnili so, da ima Upravni odbor Prešernovega sklada glede izvedbe osrednje proslave ob kulturnem prazniku popolno avtonomijo, prav tako ob podeljevanju Prešernovih nagrad. Upravni odbor pa od Svetlane Makarovič ni prejel uradne prošnje za izročitev nagrade.

Ugibanje, ali bi umetnici lahko vrnili nagrado, se je v javnosti pojavilo ob vprašanju, kaj z nagrado slikarju patru Marku Ivanu Rupniku, ki se je v zadnjih tednih znašel v središču pozornosti zaradi domnevnih zlorab redovnic v Italiji. Veliko Prešernovo nagrado sta prejela istega leta, vendar jo je Makarovičeva zaradi nestrinjanja s sonagrajencem  zavrnila.

Umetnica je ob aferi Rupnik - slednji se na obtožbe ne odziva - izrazila pričakovanje, da bi ji država Prešernovo nagrado v celoti vrnila, ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je ocenila, da bi bilo spodobno, da jo nagrajenec Rupnik vrne sam. Prek družbenih omrežij je ministrica sporočila tudi, da so na ministrstvu v Arhivu RS preverili, da umetnica nagrade ni prevzela, zato je izročitev v skladu z zakonom mogoča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta