Kje so meje političnih javnih obračunavanj in diskreditacij? Hojs s tožbo nad Jauševca: Sodne poti so rešitev za streznitev primitivnih posameznikov

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
02.10.2020 06:30

O vse bolj zabrisanih mejah (ne)dopustnega javnega izražanja politikov, tehtanju med svobodo izražanja in posegom v čast in dobro ime na slovenskem političnem prizorišču.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Komunikacija Mihe Kordiša in Matjaža Hana je zaznamovala parlamentarno dogajanje tega tedna.
RTV Slovenija

Nestrinjanja na političnem prizorišču niso neobičajna, postanejo pa problematična, ko prerastejo v diskreditacije, napade in žalitve. "Če bi opozicija držala skupaj, bi ta škodljivi zakon proti vojakom, ki legalizira kadrovsko korupcijo, lahko zrušili, pa ga ne bomo. Veste, zakaj? Ker SD kolaborirajo s fašistoidno vlado Janeza Janše, zato, da legalizirajo kadrovsko korupcijo v Slovenski vojski," je bila puščica čez rob poslanca Levice Mihe Kordiša, uperjena v vodjo poslancev SD Matjaža Hana, ki je zaznamovala parlamentarno dogajanje tega tedna. Drugi je protestiral in požel aplavz, opravičila prvega pa ni dočakal, šef parlamenta Igor Zorčič pa je Kordišu odvzel besedo in mu izrekel opomin.

Politično izražanje pravno precej krito

"Politiki naj bi dajali zgled, kakšen nivo komuniciranja je dopusten, tudi pravno dopusten, ne samo sprejemljiv ali pa etično in moralno dopusten," razmišlja odvetnica Jasna Zakonjšek iz odvetniške pisarne Zakonjšek. O dilemi, kje so meje dopustnega, pa pove, da naj bi se pravo čim manj vmešavalo in bilo pri sankcioniranju zadržano: "Pravo naj bi se v življenje družbe vmešalo samo tam, kjer je to nujno potrebno, in ko gre za komuniciranje, je treba poudariti, da v demokraciji ni pravno sprejemljiva le vljudna in spoštljiva komunikacija, ampak je, ko gre za javno pomembne teme, dopustno tudi provokativno, grobo in ostro izražanje." Pravi pa sogovornica, da je včasih težko potegniti ločnico med grobo kritiko, ki je uperjena zoper ravnanje, in napadom na osebnost, še posebno, če gre za satirično izražanje. Opozarja pa: "Ko gre za komunikacijo politikov, je vedno treba imeti pred očmi, da je politično izražanje v okviru svobode izražanja zelo zaščiteno, in sicer zaradi pomena, ki ga ima svobodno izražanje o političnih temah za demokratično odločanje."

Tanja Oblak Črnič: "Žaljive, napadalne in izključujoče komunikacije ne gre podcenjevati, še manj pa ignorirati ali relativizirati." 
FDV

Na podlagi primera Han-Kordiš opozarja, da so nekaj dejstva, drugo pa vrednostna sodba: "Če si torej lahko nekdo na podlagi nekih dejstev ustvari vrednostno sodbo o ravnanju nekoga, jo lahko izrazi. Pri tem je lahko v določenih primerih dopustna tudi primerjava s totalitarnimi režimi, če gre za politično temo v javnem interesu, še posebno, če poslanec opozicije kritizira ravnanje vladne koalicije."

Z besedami sporočajo, kdo so

So pa po oceni dr. Tanje Oblak Črnič s katedre za medijske in komunikacijske študije na ljubljanskem FDV nižji standardi v načinu javnega komuniciranja običajno prisotni pri tistih političnih akterjih, ki svojih javnih funkcij ne udejanjajo kot odgovorno in profesionalno delo, temveč jih razumejo kot osebno priložnost za uresničevanje zasebnih interesov. "Umanjkanje profesionalnih standardov in nižanje kriterijev pri zasedanju političnih funkcij se posledično odraža tudi v vzorcih in načinih, kako se ti med seboj javno naslavljajo, o čem in na kakšen način med seboj komunicirajo," ocenjuje. Način komuniciranja politikov po njeni oceni sporoča, kakšni so zasebno in javno, kakšni so kot osebnosti, za kaj se zavzemajo, kakšna načela imajo in kako delujejo kot odločevalci: "Žaljiv, napadalen in izključujoč način komunikacije pa ne odseva le stanja in procesov znotraj polja politike, temveč odraža tudi širša razmerja v družbi. Če hromijo kriteriji spoštljivega in odgovornega javnega komuniciranja v političnem polju, se s tem dopušča možnost, da se podobni vzorci medsebojnega delovanja širijo drugam in postanejo sprejemljivi." Ravno zato, tako Oblak Črničeva, te komunikacije ne gre podcenjevati, še manj pa ignorirati ali relativizirati.

Jasna Zakonjšek: "Politično izražanje v okviru svobode izražanja je zelo zaščiteno." 
Odvetniška pisarna Zakonjšek

Hojsova ocena: "Nivo je res katastrofalen"

V pisani besedi se boji odvijajo na spletu, za hitro in neposredno odzivanje politikov je najpogosteje v rabi twitter. Tarča diskreditacij na najnižji, tudi osebni ravni, je med politiki večkrat evropska poslanka in aktualna predsedujoča SD Tanja Fajon. Vanj uperjen zapis je pred dnevi zmotil notranjega ministra iz vrst SDS Aleša Hojsa, ki je napovedal tožbo nekdanjega generalnega tajnika SD Uroša Jauševca. Ta je Hojsov nastop na tiskovni konferenci pospremil z zapisom: "Ta fašist še vedno sanja o aktivaciji 37. a-člena zakona o obrambi. Upam, da bo opozicija vzdržala tudi tokrat in aktivacije ne bo podprla." Ko smo ministra, ki na twitterju sicer nemalokrat obračunava s političnimi nasprotniki, vprašali, ali je njegova namera resna in kakšen je nivo političnega komuniciranja v njegovih očeh, je odvrnil: "Nivo je res katastrofalen. Ker s časom ni nič bolje, kvečjemu slabše, so očitno sodne poti edina možna rešitev za streznitev primitivnih posameznikov."

Kako pogosto v primerih konfliktov na družbenih omrežjih posegamo po pravnih sredstvih, Zakonjškova razlaga, da redko: "Eden od možnih razlogov je, da je včasih težko izslediti tiste, ki žalijo po družbenih omrežjih. Poleg tega smo se kar nekako navadili, da je nivo komunikacije na družbenih omrežjih tako nizek, da smo pripravljeni vzeti v zakup marsikatere žalitve."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta