Klemen Grošelj po odstopu Tomaža Vesela: "Slovenija je zdaj obravnavana kot država, na katero se lahko vpliva"

DR
06.09.2024 14:41

"Žal s predsednico von der Leyen ne deliva istega koncepta delovanja Evropske komisije in zato sem se odločil, da kandidaturo, v dobro Republike Slovenije, umaknem."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Vesel in Robert Golob.
Primož Lavre

"Predsednik vlade Robert Golob je danes sprejel Tomaža Vesela, kandidata za evropskega komisarja. Gospod Vesel je premierja Goloba obvestil, da zaradi različnih pogledov na delovanje prihodnje sestave Evropske komisije, ki izhajajo iz pogovora med njim in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, odstopa od kandidature," so sporočili iz kabineta predsednika vlade. 

Ob tem so dodali, da se je Vesel premierju zahvalil za izkazano zaupanje: "V kandidaturo sem se podal z iskrenimi nameni v korist Slovenije. Žal s predsednico von der Leyen ne deliva istega koncepta delovanja Evropske komisije in zato sem se odločil, da kandidaturo, v dobro Republike Slovenije, umaknem. Sloveniji na tej poti želim, da dobi končno vpliven in dober resor, saj verjamem, da smo med kandidati bili in bomo le najbolj kompetentni posamezniki za to funkcijo."

Po naših informacijah naj bi von der Leyen Veselu na spoznavnem pogovoru prejšnji teden v Bruslju dejala, da je strokovnjak, ona pa da išče politike. Poudarila je tudi, da je spolna uravnoteženost zanjo ključnega pomena. Zato naj bi se bil Vesel odločil, da odstopi mesto nekomu drugemu, primernejšemu.

Golob je Veselov odstop sprejel in že opravil pogovore s koalicijskimi partnerji z namenom nadaljnjih korakov pri imenovanju novega kandidata oziroma kandidatke za evropskega komisarja. O tem bo tudi obvestil predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. 

Tomaž Vesel se je kot kandidat za evropskega komisarja tako predstavil odboru za zunanje in evropske zadeve. 
Klara Gojčič/Državni zbor

Vlada bo o novem predlogu kandidatke oziroma kandidata razpravljala v ponedeljek. Predsednik vlade Robert Golob bo o novem imenu predsednico von der Leyen obvestil po zaključku zakonsko predpisanih postopkov.

Oglasil se je tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je na družbenem omrežju X zapisal naslednje: "Ker je EPP sklenil, da v EP ne bo rušil kandidatov za EK, sedaj predsednica EK uradno zahteva od slovenske vlade, naj ji sama že sedaj pošlje kandidatko. Koalicija že zaseda. Tanji Fajon dela konkurenco tudi Marta Kos. Ki očitno že v SD."

Marta Kos nam je sicer po nekajdnevnem molku v torek sporočila, da ni v komisarski zgodbi.

Spomnimo, Vesel je pred dobrim tednom dni v Bruslju opravil spoznavni pogovor s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki sestavlja svojo novo komisarsko ekipo. Po naših informacijah sestanek ni bil najboljši. Predsednica Evropske komisije naj bi Veselu dala jasno vedeti, da nima političnih izkušenj, kar je eden od njenih pogojev, in da želi žensko kandidatko. 

Vlada je Vesela uradno potrdila za kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije 9. avgusta. Dan pred tem je Veselovo kandidaturo za komisarja potrdil odbor državnega zbora za zadeve EU, in sicer z devetimi glasovi za in šestimi vzdržanimi. Gibanje Svoboda je Vesela predstavilo javnosti kot kandidata za komisarja v začetku aprila na strankarskem pikniku v Zbiljah. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta