Kljub nepredvidljivi situaciji visok vpis v študentske domove. Nihče si ne želi, da bi bili spet zaprti

13.08.2021 06:00
Študentje upajo, da se ne bo ponovil lanski scenarij in se bodo med študijskim letom prisiljeni preseliti domov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi stanovalce študentskih domov najverjetneje čaka pogoj PCT.
Igor Napast

V ponedeljek se izteče rok za oddajo vloge za sprejem oziroma podaljšanje bivanja v študentskih domovih. Vsi študentje lahko vlogo oddajo na spletnem portali eVŠ. Tisti, ki bodo datum zamudili, pa bodo morali počakati na nov razpis. "Vsako leto se pripeti, da kdo iz različnih razlogov pravočasno ne odda prošnje za podaljšanje bivanje. Te primere rešujemo individualno, s pomočjo medletnih dodatnih razpisov," pravijo Študentski domovi Univerze v Mariboru in zato vse pozivajo, naj ne čakajo na zadnji dan, ki je sicer v ponedeljek, 16. avgusta.

V Mariboru kratka čakalna vrsta, v Ljubljani povsem drugače

Do zdaj so sicer prejeli 717 prošenj za sprejem in 1085 za podaljšanje bivanja. V Mariboru je skupno na voljo 2663 ležišč, letos pa so objavili razpis za približno 200 mest manj, od tega jih je 950 predvidenih za novince, 1508 pa za tiste, ki v domu že bivajo, torej za podaljšanje. Čakalna vrsta sicer obstaja, vendar je kratka. V mariborskem zavodu pravijo, a da so lani vse, ki so se prijavili, vselili do konca oktobra in tudi v tem študijskem letu pričakujejo podobno. Res pa je, da je bilo v preteklih letih, ko se je vpisovalo več študentov, čakalna doba tudi daljša. Včasih so se zadnji vselili šele v decembru. Drugače je v Ljubljani, kjer je študentov tudi bistveno več. Približno 10.000 vlog običajno prejmejo do konca razpisa, ležišč pa je nekaj več kot 7000, tako da se čakalna doba zavleče vse tja do maja. "Letos bo veliko odvisno od tega, koliko vlog bo prispelo za podaljšanje, ker so imeli že vpisani študentje zaradi epidemije možnost uveljavljanja dodatnega leta," pravi Igor Brlek iz zavoda Študentski dom Ljubljana. Vsekakor kljub nepredvidljivemu letu s posebnimi pogoji, ki se jim ne bodo izognili niti študentje, vpisa v domove ne bo manj.

Tudi v študentskih domovih pričakujejo pogoj PCT

Spomnimo, da so bili med lanskim študijskim letom domovi skoraj ves čas zaprti, razen za posebne izjeme. V to so sodili študentje, ki zaradi socialnih ali finančnih stisk niso mogli ostati doma. Letos si podobnega scenarija ne želijo niti študentje, niti upravljavci domov. "Sem zagovornica tega, da v času študija živiš v domu. To je del socializacije, naučiš se več samostojnosti in to nam je bilo lani onemogočeno. Upam, da bomo letos lahko ves čas ostali v domu, pa da bodo tudi predavanja in vaje v živo," je povedala Kaja Mujdrica, stanovalka Doma 4 na Gosposvetski cesti v Mariboru, sicer študentka zgodovine in pedagogike. Prav zato, da se scenarij ne bi ponovil, imajo domovi že ves čas vzpostavljen sistem preventivnih ukrepov. Obvezno je nošenje mask, razkuževanje in medsebojna razdalja. "V skladu s priporočili NIJZ so prepovedana tudi večja druženja. Posebnih navodil za novo študijsko leto še nismo dobili, a nekako predvidevamo, da bo tudi pri nas veljal pogoj PCT," pravijo pri Študentskih domovih Maribor. Da se ne bi ponovil lanski scenarij, pa pri ljubljanskih domovih upajo, da se bo cepilo čim več stanovalcev. Verjamejo namreč, da bodo v domovih tisti s tem pogojem lahko ostali vse študijsko leto.

Kaja Mujdrica: "Upam, da bomo letos lahko ves čas ostali v domu, pa da bodo tudi predavanja in vaje v živo."

Težje dostopne in dražje enoposteljne sobe

Ne glede na covid situacijo pa se že več let povečuje zanimanje za enoposteljne sobe. To velja tako za Maribor kot za Ljubljano, le da študentje v štajerski prestolnici pridejo do samske sobe veliko hitreje, že v nekaj mesecih. Tam je namreč na voljo kar 757 enoposteljnih sob, v Ljubljani pa le 321. Prav zato lahko v Ljubljani nanjo čakate tudi do dve leti. Tudi to je razlog, da se nekateri študentje odločijo za bivanje v zasebnem stanovanju. Na trgu so se tudi te cene precej dvignile. V Mariboru se enoposteljne sobe v zasebnem stanovanju začnejo pri 150 evrih mesečne najemnine brez stroškov, v Ljubljani pa pri 180 ali celo 200 evrih. Študentski dom je s subvencioniranim bivanjem tako še vedno bolj ugodna možnost. V mariborskem zavodu se cene v domu gibljejo med 73,50 in 138 evri mesečno s stroški vred.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta