Kmetija Žgajnar: Uglašeni z naravo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žgajnarjevi verjamejo, da si vsi ljudje zaslužijo dobro hrano.
Osebni Arhiv Kmetije Žgajnar

Pred pragom Postojnskih vrat, tam, kjer se notranjski svet preveša proti Krasu in Primorski, se v objemu gozdov razprostirajo zeleni travniki eko kmetije Žgajnar, ki ji po domače pravijo tudi domačija Križman. Na prelomu stoletja je najstarejši gospodar Anton Žgajnar pod Nanosom našel hirajoče zadružno posestvo in v njem videl številne priložnosti. Sklenil je, da posestvo kupi in se začne ukvarjati z mlekarstvom. Deset let pozneje je njegova hči Tina Žgajnar ustanovila podjetje Bio dobrote in takrat se je na kmetiji začela intenzivnejša sirarska proizvodnja. Kot pravijo Žgajnarjevi, vsi v družini živijo s kmetijo, poslušajo naravo, opazujejo njene zakonitosti in sodelujejo z njo. Pustijo se voditi izročilu tradicije in navdihu inovativnosti. Ne sklepajo kompromisov, kot pravijo, njihova proizvodnja je v celoti ekološka. Tina Žgajner pojasni, da se je njen oče Anton poglobil v vsak vidik vzreje pašne živine.

"V to, kje in kako se krave pasejo, kako naj jim bo v hlevu postlano, kako in kdaj jih je najbolje molsti ... Pa kako zbirati mleko, delati jogurt, sir, maslo … Vse na enem mestu oziroma na enem dvorišču,"

pripoveduje Žgajnarjeva, ki je do potankosti zasnovala smel načrt trženja in nenehne širitve nabora izdelkov. Ponosni so tudi na avtohtone in tradicionalne slovenske pasme, ki domujejo pri njih in dajejo mleko za slastne ekološke izdelke, mlečne in mesne:

  • krškopoljske prašiče,
  • cikasto govedo,
  • posavske konje,
  • tradicionalno sivko.


Žgajnarjevi ne želijo biti, poudarjajo, še eni v sivem povprečju, zato načrtno delajo najkakovostnejše ekološke izdelke po čim bolj sprejemljivi ceni, saj verjamejo, da si vsi ljudje zaslužijo dobro hrano. Že Anton Žgajnar je bil prepričan, da se je treba vrniti k naravi. Rodovi njegovih prednikov so kmetovali, zato ima kmetovanje v krvi in duši. Zaveda se, da so krave čuteča bitja, da potrebujejo pristen stik z naravo, prijazno roko in dobro pašo. Predvsem pa se zaveda, da je za kmetijo treba skrbeti tudi po sodobnih podjetniških načelih.

"Le če se krava dobro počuti, lahko od nje pričakujemo prvovrstno mleko,"

je prepričan. Prav takšno razmišljanje, kot ga imajo Žgajnarjevi, je temelj vsega, kar delajo in ustvarjajo na ekološki kmetiji. "Zatrdimo lahko, da so mleko in vsi mlečni izdelki pridobljeni ne le na najsodobnejši ekološki način, ampak tudi s pozornostjo in z znanjem, ki so ga z opazovanjem naravnih ciklov pridobivali že naši predniki. Naše živali si zaslužijo najboljše življenjske pogoje: najpristnejše pašnike, odlično hlajen hlev, ležišča iz lateksa in čohala," so ponosni na svoj odnos do živali. Tudi vsa trava za pašo in krmo zraste na njihovih pašnikih. "Vse, kar ponujamo, nastane iz mleka, ki ga namolzemo na kmetiji. V eni mikroklimi. S tem mleko ohranja svojo kakovost. Tudi sirarno imamo blizu hleva," pojasnijo Žgajnarjevi in nadaljujejo:

"Sveže pomolzeno mleko v petnajstih minutah vlijemo v sirarske kotle in naredimo mlečne izdelke po receptih, ki so v družini že pokolenja. Ti posebni procesi z inovativnostjo, s svojimi malimi skrivnostmi, z odprtostjo do nenehnega izboljševanja okusa živil in z ljubeznijo do svojega dela dajejo našim izdelkom poseben okus in teksturo: jogurti so gosti, kremni, siri pa čvrsti in polnih okusov."

 

Privoščite si tradicijo v digitalni obliki

Prenos PDF

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.