Ko natakar zasluži 1600 evrov neto. Eden od razlogov za pomanjkanje kadrov pri nas so tudi boljši pogoji dela in višje plače čez mejo

Aljoša Peršak
14.07.2021 06:00
Predstavljamo zgodbo 32-letnega Portorožana, ki je delo našel v znanem gorskem centru Mokrine v Avstriji
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivo Bolanča v hotelu Gartnerkofel v Mokrinah (Nassfeldu) dela kot vodja restavracije in vodja strežbe. Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv

Začetek poletne sezone je v Sloveniji znova naplavil kronične težave s pomanjkanjem kadrov v gostinstvu in turizmu. Zaradi nizkih plač, preobremenjenosti in tudi epidemije koronavirusa so se mnogi delavci prezaposlili v druge storitvene dejavnosti, mnogi pa so priložnost poiskali tudi preko meje, kjer so boljši pogoji dela in višje plače, ki zaposlenim ne omogočajo le životarjenja iz mesec v mesec, temveč dostojno življenje, so nedavno opozorili v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije. Eden izmed gostinskih delavcev, ki so odšli s trebuhom za kruhom, je tudi 32-letni Portorožan Ivo Bolanča, s katerim smo se pogovarjali v hotelu Gartnerkofel v Mokrinah (Nassfeldu), kjer dela kot vodja restavracije in vodja strežbe.

Poleg plače ima zagotovljeno sobo in hrano

"Slovensko gostinstvo je zadelo dno. Zmeraj sem bil takšen tip, da sem se pri delu želel naučiti nekaj novega, se razvijati in napredovati. A to pri nas na Obali ni bilo možno, zato sem se pred kakšnimi petimi leti odločil, da se preizkusim čez mejo," je povedal Bolanča. Za Avstrijo se je odločil, ker je blizu in ker je tam delal že njegov oče. Nemškega jezika ni znal prav dobro, a se ga je hitro naučil. "Hitro sem spoznal razlike med načinom dela v strežbi v Sloveniji in Avstriji. Največja razlika je, da pri nas v hotelih ponudba hrane temelji večinoma na bifeju oziroma švedskemu stolu, v Avstriji pa je hrana večinoma postrežena, kar je osnova natakarja in gostinstva. To je prvo, kar me je navdušilo. Več zvezdic kot ima hotel, bolj raznolika je strežba, več mora natakar vedeti - kako je sestavljen krožnik, kakšne so priloge, omake ..." pripoveduje Bolanča.

Dobiti službo v Avstriji je veliko lažje kot pri nas, poudarja. "V Avstriji je več internetnih strani, na katerih lahko najdeš različne zaposlitve. V oglasu piše konkretno, kolikšna je neto plača, kje je zaposlitev, koliko ur se dela na teden, kakšni so pogoji, kaj se ponuja zraven zaposlitve - spanje, hrana, kakšno dobiš sobo, vse to je navedeno v opisu delovnega mesta," razlaga. V omenjenem hotelu v Mokrinah na okrog 1500 metrih nadmorske višine dela že tri leta, kar pomeni, da v tem času tam tudi živi. Ob hotelu ima v posebni apartmajski hiši svojo sobo in zagotovljene tri tople obroke na dan. Poleg plače.

S 13. in 14. plačo še do 3500 evrov

Če je povprečna bruto plača zaposlenega v gostinstvu v Sloveniji v letu 2020 znašala 1180 evrov, dobi natakar v Avstriji povprečno od 1600 do 1750 evrov neto (!) na mesec, pravi Bolanča. In medtem ko mnogi delavci na vrhuncu sezone pri nas delajo tudi 12 ur in več na dan, se lahko v Avstriji sami odločijo, ali bodo delali 40 ali 48 ur na teden. In se tega strogo držijo, zatrjuje Bolanča in izpostavi, da je pri severnih sosedih razlika med letno in sezonsko pogodbo. Sam ima sklenjeno letno pogodbo, ki je mesečno nekoliko nižja, toda plačo dobi za vseh 12 mesecev, čeprav dejansko dela samo devet mesecev, tri mesece pa je doma. Njegova trenutna plača je 1600 evrov neto, k temu pa je treba prišteti še izplačilo 13. in 14. plače, kar pomeni, da dobi na ta račun še okrog 3500 evrov. Res je, da ne dobi regresa, a pravi, da je v Sloveniji tako vprašanje, koliko ga dobiš in kdaj.

"Delo v tujini se vsekakor izplača. V slovenskem hotelu je povprečna plača natakarja 900 evrov ali še manj. Res je, da si doma, toda Avstrija ponuja možnost za precej višji zaslužek.​ ​Moraš pa imeti pogum, da narediš tak prelom v življenju, da preprosto spakiraš in greš. Tako je bilo pri meni - videl sem, da nimam več kaj izgubiti. Če pa bi se mi kaj zalomilo, bi še vedno lahko prišel domov," pravi Bolanča, ki je v Avstriji tako zadovoljen, da razmišlja o trajni preselitvi tja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta