Koalicija, ki odpira vrata še drugim. Povolilni sporazum je podpisan, pa so konflikti pozabljeni in razlike presežene?

28.09.2021 19:20
V LMŠ, SD, Levici in SAB pravijo, da so vzpostavili zaupanje in da bodo po naslednjih volitvah sposobni oblikovati "trdno, uspešno, učinkovito in razvojno naravnano vlado".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šarec, Bratuškova, Fajonova in Mesec zagotavljajo, da sta med njimi vzpostavljena zaupanje in želja po sodelovanju, s katero bodo presegli medsebojne razlike. 
Robert Balen

Stranke Koalicije ustavnega loka (KUL) so se zavezale k povolilnemu sodelovanju. Predsedniki LMŠ, SAB, SD in Levice so danes na Trgu republike podpisali sporazum, ki so ga oblikovali z namenom sodelovanja po parlamentarnih volitvah. Kot navajajo v sporazumu, k podpisu katerega jih je v poletnih mesecih pozval predsednik LMŠ Marjan Šarec, nato pa so ga za zaprtimi vrati dopolnjevali in spreminjali, bodo na volitvah nastopili s samostojnimi listami in programi. Za mandatarja oziroma mandatarko bodo izvolili predsednika tiste stranke partnerice, ki bo na volitvah dosegla največji delež glasov.

 

Prepričani v večino na volitvah

Stranke, ki so pod prejšnjo vlado že sodelovale, zatrjujejo, da so konfliktni časi mimo, zaupanje med njimi pa je vzpostavljeno. Koordinator Levice Luka Mesec je poudaril zavedanje, da so si programsko različni, da pa razlike spoštujejo in se jih zavedajo. "Sporazum je plod tega, da smo v zadnjih dveh letih pokazali, da lahko sodelujemo tvorno in da vsi štirje verjamemo, da smo ustvarili plodna tla, da v Slovenijo pripeljemo alternativo," je dejal Mesec in poudaril, da nameravajo sestaviti vlado, ki se ljudstva "ne bo bala, ampak bo za ljudstvo delala". Čeprav so večkrat poudarili prepričanje, da bodo na volitvah osvojili večino in oblikovali trdno vlado, dopuščajo možnost, da se lahko k oblikovanju vladne koalicije "ob soglasju vseh podpisnic tega sporazuma" pridružijo tudi druge stranke. Neposredno zavračajo sodelovanje s SDS Janeza Janše, posredno tudi s koalicijskima NSi in SMC. Kot navajajo, je pridružitev novih partnerjev poleg soglasja vseh pogojena tudi s tem, da se pridruženi strinjajo z osnovnim namenom sporazuma in da so v svojem dosedanjem delovanju izkazali spoštovanje do načel, ki jih navajajo v sporazumu.

Vsebina v desetih točkah

Med desetimi točkami je učinkovitejše, bolj konsistentno in strokovno podprto spopadanje s pandemijo, nedotakljivost načela delitve oblasti med zakonodajno, izvršno in sodno, zavezanost h krepitvi neodvisnosti ustanov, ključnih za transparentno delovanje države, ter javnih medijev. Poudarjajo tudi sodelovanje s civilno družbo, boj proti revščini, zaustavitev investicij v oboroževanje ... Do vsebine je kritičen politični analitik in sociolog Frane Adam. Po njegovem za "tako elementarne opredelitve" obstajata dva razloga: "Ali gre za intelektualno podcenjevanje državljanov ali pa niso prišli do konkretnejših opredelitev, ker večjega soglasja med njimi ni. Vse točke so tako splošne in prazne, da so že banalne, iz njih sploh ne gre razbrati konkretnejših rešitev." Da se opirajo na izhodiščno pobudo KUL, ki kot temeljno izpostavlja revitalizacijo elementov pravne države in demokracije, komentira sociolog in nekdanji politik Pavel Gantar. Tudi on meni, da "inovativnih zgodb" ne ponujajo, vendar presoja, da v tem času niti še niso potrebne. "Predvsem se mi zdi pomembno, da morajo stranke v času pred volitvami pokazati, da njihova skupna substanca ni samo antijanša, ampak delovanje na imenovalcih, ki se nanašajo na politično delovanje v Sloveniji, recimo v zvezi s klimatskimi spremembami, gospodarstvom ... Diskusija, kako bodo nastopili v programskem smislu, pa naj se že v času pred volitvami premakne iz ožjega strankarskega kroga v širši spekter, tudi s civilno družbo," komentira Gantar.

Pozitivna kampanja bo nuja

Gantar poudarja, da bo pomemben tudi način, kako bodo LMŠ, SAB, SD in Levica izpeljale volilno kampanjo: "Pred volitvami se vedno poskuša poudariti razlike, ki so med strankami, in zakaj voliti eno stranko, ne pa druge. Zato je pomembno, da se v KUL zavežejo, kar zadeva njihova razmerja v volilni kampanji, da je ne bodo usmerili v bitko proti drugim, ampak bodo pokazali, kaj posamezna stranka ponuja. Pozitivna volilna kampanja bo zelo pomembna."

Iz koalicije so danes prišli predvsem odzivi SDS, katere prvak Janša je dejal, da bo sporazum komentiral, "ko bodo (KUL, op. p.) ponovno razpadli". Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je menil, da je izključevanje polovice volilnega telesa za njihovo stranko nepredstavljivo. Predsednik NSi Matej Tonin, prepričan, da za sestavo stabilne vlade potrebuješ povezovanje čez sredino, pa je komentiral, da se modri ljudje vedno kaj naučijo iz preteklih napak: "Upam, da bo ta sporazum mnogo bolj trden kot njihov prejšnji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta