(KOMENTAR) Konec sage

Matej Grošelj Matej Grošelj
15.02.2024 19:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po 40 dneh od medijskega razkritja afere glede nakupa stavbe na Litijski cesti je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan vendarle prepoznala objektivno odgovornost pri sklenitvi spornega posla in odstopila s položaja. S tem se končuje najdaljša koalicijska saga tega mandata, ki je izdatno poglobila trenja med Gibanjem Svoboda in Socialnimi demokrati. Odnosi v koaliciji so do določene mere nepopravljivo poškodovani, saj je premier ščitil ministrico, čeprav so ji v matični stranki odtegnili podporo in jo pozvali k odstopu. Prihodnji meseci bodo pokazali, ali je med partnerji v vladi še mogoče vzpostaviti iskreno zaupanje. Obeti niso vzpodbudni, saj je za vlado pod vodstvom Roberta Goloba postalo značilno, da je sama sebi največji nasprotnik.

Dominika Švarc Pipan po veliki zmagi levega pola na volitvah 2022 nikoli ni bila prva izbira SD za pravosodno ministrico. V politični trgovini za visoke položaje je SD celo ugodila Golobovi želji in se odpovedala Andreji Katič, udarni favoritinji stranke za pravosodni resor, ki je nato postala državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo. Dominika Švarc Pipan je v letu in pol sedela na dveh stolčkih – malo pri Svobodi, malo pri SD. Ko je izbruhnil škandal, ji je Robert Golob izkazal neizmerno naklonjenost, kakršne ni imel do nobenega odstopljenega ministra iz lastne stranke. Dominike Švarc Pipan ni priganjal k odstopu, ampak jo je celo postavil za politično preiskovalko afere, ki jo je zakuhala sama s podpisom pogodbe za 7,7 milijona evrov. To je povzročilo politični tornado v vrstah SD, saj je ministrica razkrila, da so v povezavah z nakupom razpadajoče stavbe na Litijski sodelovali strankarski veljaki v povezavi z omrežjem SDS, kar je v neformalnih odnosih med ideološko nasprotnima strankama očitno postala običajna praksa. Ker je ministrica reševala predvsem svoj ugled, se je postavila v vlogo žrtve s pojasnilom, da so jo uradniki na ministrstvu zavedli, s čimer je posredno priznala, da vodenja ministrstva ni imela pod nadzorom. Če bi se decembra vsaj pol toliko ukvarjala s sporno pogodbo kot v zadnjem mesecu, bi zlahka ugotovila, da je v hudi naglici ni smiselno podpisati.

Mandat Dominike Švarc Pipan nikakor ni bil posrečen. Poleg nepremišljenega nakupa stavbe na Litijski se pojavljajo sumi o domnevnih nepravilnostih tudi pri gradnji zapora na obrobju Ljubljane. Povrhu ministrica na ravni vlade ni dosegla dogovora o uresničitvi odločbe ustavnega sodišča o ureditvi sodniških plač, ki ga je premier s figo v žepu na odprti sceni obljubil pred več kot letom dni. Golobova prizanesljivost do ministrice v občutljivem času je povzročila stopnjevanje pritiska na SD do te mere, da je stranka utrpela zgodovinsko škodo, strmoglavila v meritvah javnega mnenja in razklana odhaja na volilni kongres. Kriza v SD ustreza Gibanju Svoboda pred junijskimi evropskimi volitvami, na dolgi rok pa je pogubna za celotno koalicijo, saj se prerivanje med političnimi partnerji praviloma vedno konča brez zmagovalca.

Vladna hiša je v plamenih. Če premier ne bo začel gasiti ognja, se mu bo streha slej ko prej zrušila na glavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.