(KOMENTAR) Sprenevedanja: Iz koga se loščilci vedno bolj umazane javne podobe Janševe vlade delajo norca?

Srečko Klapš Srečko Klapš
09.11.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Cjuha

Ko zalotimo koga iz vladajoče koalicije s prsti v marmeladi pri brezobzirnem kadrovanju, ki je pred koncem leta dobilo turbo pospešek, za vsak primer, če bi vendarle prišlo do predčasnih volitev, pa tudi aprilske redne niso več tako daleč, smo priča sprenevedanjem. Kakor da je v petek šlo za zasebni pogovor in podobno.

Prosim? Z generalnim sekretarjem vladajoče SDS Borutom Dolancem, v njeni parlamentarni poslanski pisarni, v hramu demokracije ...! In da so kadrovske zamenjave v državnih družbah in družbah, kjer ima ta svoje deleže, že a priori označene kot politične. In to ne glede na strokovnost in gospodarsko vizijo imenovanih ali razrešenih kadrov, kot nas želijo v podtonu prepričati, da imata strokovnost in gospodarska vizija kaj opraviti s številnimi zamenjavami in imenovanji. In da so ultimati, ki da so prišli od zgoraj, povsem irelevantni in brez teže ... Tudi resorni minister Jernej Vrtovec, pristojen za energetiko, kot da nima nič s tem opraviti. Da je nekaj videl po televiziji in da ne pozna vsebine in kakor da ne more tega komentirati. Slišimo še, da to niso vprašanja zanj, in podobne iz trte izvite izgovore, kot je sam označil očitke in obtožbe zoper njega. O, ve, še kako dobro ve, saj so na muhi političnih kadrovikov SDS in Nove Slovenije, ob skromni asistenci SMC, skorajda vsi stari direktorji, beri "ne naši". Pa iz koga se ti loščilci vedno bolj umazane javne podobe Janševe vlade delajo norca?

Misija zamenjav se je začela že s prenovo članstva v nadzornih svetih energetskih družb po meri kadrovske koalicijske kombinatorike. In stari direktorji še niso padli le v primeru, če se koalicijski šakali med seboj niso dogovorili, kako pleniti in predvsem komu deliti. Dopuščamo možnost, da ima kateri od direktorjev z napačno strankarsko izkaznico oziroma s podpisom imenovanja preteklih nejanševih vlad v sefu kakšno fotografijo, magnetogram, USB-ključek ali kak drug drag spominek, ki mu zagotavlja mandat do penzije ...

Pa tu ne gre za Ribiče, Golobe, Vračarje, Novšake, Tumpeje ..., ampak za pomanjkanje osnovne higiene korporativnega upravljanja, ob čemer razsežnosti arzenala "nedotakljivih" pri upravljanju preostanka državne srebrnine, ki komaj še dosega deset milijard evrov in s katero je Slovenski državni holding lani zaslužil skromnih 2,2 odstotka, ni videti konca. Ob pomanjkanju lastnih kadrov vedno več "pravih" nastavljajo iz nadzornih svetov, kjer prihaja do paradoksa, saj tisti, ki bi namesto sejnin raje prejemali veliko višjo menedžersko plačo in bonitete, pod krinko nadzora "neželenemu" direktorju mečejo polena pod noge. In obratno, ko zasedejo menedžerske pozicije, vračajo usluge nadzornikom in tistim, ki so jim to omogočili. In kje je tu potem objektiven in strokovni nadzor? To še zlasti vzbuja skrb v energetiki, ko v te loge prehajajo tudi nekdanji dobavitelji velikim energetskim sistemom, kar je že samo po sebi v navzkrižju interesov in poraja sume o takšnih in drugačnih provizijah in uslugah. In seveda, ko jih javnost, za to pristojne institucije in na koncu sodišča povprašajo o tem, ponovno sledijo sprenevedanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta