(KOMENTAR) Te vsebine lahko s stisnjenimi zobmi še obljubimo, kaj pa v prihodnje? Odgovor je jasen ...

Komentar vršilca dolžnosti odgovornega urednika Uredništva prvega programa Radia Slovenija Danijela Posleka ob robu sprejetja programsko-produkcijskega in finančnega načrta RTV Slovenija za leto 2024.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danijel Poslek
Andrej Petelinšek

Včerajšnje sprejetje programsko-produkcijskega in finančnega načrta za ustvarjalce programov javnega zavoda ne prinaša nikakršnega olajšanja. Prinaša le skrb, kako v skladu s sprejetimi načrti in posledično z okrnjenim programom še vedno uresničevati javno poslanstvo. Ki pa ga, žal, marsikdo, med njimi tudi takšni, ki neposredno odločajo o podobi javne RTV, sploh ne pozna. Javno poslanstvo se namreč ne more meriti le z gledanostjo te ali one informativne oddaje, njegovo bistvo je drugje: izdaja pravljic, izobraževalne vsebine, dokumentarni program, priprava vsebin za manjšine, invalide in izseljence, če naštejem le nekatere.

Robert Balen

Za prvo polovico prihodnjega leta lahko s stisnjenimi zobmi in z izjemnim naporom sodelavk ter sodelavcev te vsebine še obljubimo, kaj pa v prihodnje? Odgovor je jasen. Tudi to bo končalo v tabelah in na seznamih krčenja, racionalizacije, optimizacije in kar je podobnih pogosto preveč s populizmom posejanih besednih zvez. Zato se na tem mestu vprašajmo samo dvoje: spoštovana ustanoviteljica, kaj želiš od javne RTV in kako bomo skupaj to zagotovili? Tako, da boš vnovič preslišala opozorila o nujnih sistemskih rešitvah financiranja, pač ne. Tudi tako ne, da bomo v luči žarometov ponosa, ko dosežemo dogovor o višjih plačah, gladko požrli dejstvo, da jih nimamo s čim poravnati.

Mačehovskega odnosa smo sicer vajeni, a potem, spoštovana ustanoviteljica, povej na glas tudi, da te sistemske rešitve ne zanimajo, pa čeprav na račun tega, da so vse bolj okrnjeni načrti v bistvu le etapa v dlje časa napovedani sedmini po pogrebu javnega medijskega servisa. Da je ta temelj sodobne demokratične ureditve, pa danes tako ali tako zanima le še malokoga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta