(KOMENTAR) Troha pred vrati, demokracija v kleti

06.09.2021 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana, Trg republike. Protestni shod pred državnim zborom. Ladislav Troha Foto: Robert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

Nekoč pojoči, danes anticepilski major Troha in pristaši, ki tedne bivakirajo pred javno TV in razglašajo, da je covid-19 "zarota, laž in prevara", novinarji pa "morilci, gnide, zastrupljevalci", so v petek zvečer po TV-Dnevniku in pred Odmevi vkorakali v osrednje studie. Prizori, ki so jih kolegi z nacionalke najprej prek družbenih omrežij poslali v eter, na njih pa Troha&Co. uveljavljajo "vladavino ulice", vpijejo in se mečejo po tleh, so sramotno, trpko in povedno ogledalo, kako daleč smo kot država in družba zabredli. To ni več vprašanje prestopa Rubikona sprejemljivega, dopustnega. Že nekaj časa smo preko, v tekmi do dna. Slovenija, letnik 2021. Prenos prihodnosti, distopija?

Udar na TVS ni bil nepričakovan, kajti anticepilska koalicija pred vrati RTV ni od včeraj in ertevejevci so dolgo opozarjali na maltretiranje in pritiske. Troha in kompanija prav tako niso (več) incident, eksces, niso napaka v sistemu. Kar so izvedli v petek, niti ne more več biti zadnje opozorilo, ker je bilo teh že veliko. Posledice nesoočenja s temi procesi, v katerih umira demokracija, že živimo. Troha in njegova klika so na eni strani srhljiv simptom časa popolne razgradnje razsvetljenskih civilizacijskih pridobitev, prevlade antiintelektualizma, uničevanja stroke, znanosti in družbene regresije vseh vrst. Obenem pa so v svoji (ne)umnosti in blaznosti iskanja pozornosti še (ne)vedni koristni idioti nevarne igre, v kateri se v Sloveniji že leta demonizira novinarstvo in se ščuva proti njemu.

Vprašajmo se: komu je (bilo) v interesu, da skupina antivakserskih lunatikov nadleguje in ustrahuje novinarje? Je pred kratkim inštalirani generalni direktor RTVS naredil kaj, da bi zaščitil novinarstvo, hišo, zaposlene, jim omogočil, da normalno delajo? Ne, menjal je direktorico TVS. Premier Janša je napad na TVS na twitterju najprej obsodil, z zapisom, da to "nima nobene zveze s svobodo izražanja. Je nasilje nad to svobodo." A skoraj istočasno je skupaj z notranjim ministrom Hojsom podprl zapis Počivalškovega svetovalca, nekdanjega socialdemokrata, danes konvertita v skrajnega desničarja Jeretiča, da so "novinarji sami krivi za napad". Ker da leto dni trosijo kozlarije o fašistični vladi in branijo svobodo. Vsako upanje, da se bo v odnosu oblasti do medijev karkoli spremenilo, je umrlo davno. Edini korektiv temu načrtnemu pogromu sta lahko družba in njena zavrnitev takšne sprevržene politike. SDS je v zadnjem desetletju in več po novinarjih prek galaksije strankarskih medijev in kletnih trolov zlila golida gnojnice, že mesece nezakonito uničuje STA. Zato je toliko bolj perverzno, ker bi Janševa vlada sedaj na novo kriminalizirala vznemirjanje in žaljenje politikov. Troha jim je v tem pregnetenju družbenega tkiva, v ta kontekst spada naskok na RTV, ki ga je sprožil ravno Andrej Grah Whatmough, prišel kot naročen. V hipu so ga vzeli kot alibi, da je treba zaostriti represivno zakonodajo do protestnikov.

Oblast, ki nas kuha kot žabe v svojem avtoritarnem loncu, računa, da imamo že široko zaprte oči. Ali bomo pohod skozi neodvisne institucije, demontažo demokracije, ustavnega reda - epidemija je pri tem predvsem priročen pandan - ustavili ali pa bomo bivša demokratična republika. Demokracija je toliko močna, kot so močne njene (neodvisne) institucije, med njimi mediji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta