(KOMENTAR) Zmagovalci šaleške empatije

Rozmari Petek Rozmari Petek
22.10.2024 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Vse napovedi tistih, ki so od vsega začetka nasprotovali preveliki naložbi v šoštanjski blok 6, se uresničujejo. Obenem so se za povsem točne pokazale govorice izpred slabega leta dni, da bosta TEŠ in Premogovnik Velenje končala na slabi banki. Dejansko sta končala tam, kjer je končala slaba banka - na SDH. Zdaj bosta lahko tako TEŠ kot premogovnik v miru še naprej delala izgubo, ki jo bomo prvič v zgodovini razvpite šoštanjske naložbe dejansko pokrili davkoplačevalci. Uradno zato, ker finančno dobro stoječ državni HSE, dosedanji lastnik TEŠ in premogovnika zaradi omejitev državne pomoči ne more več pokrivati izgube svojima propadlima družbama, državni SDH pa je očitno našel vzvod. Razumi, kdor more.

Uradno je tudi, da bomo davkoplačevalci pokrivali ogrevanje dela Šaleške doline (občani res niso sami krivi, da so stvari prišle tako daleč), TEŠ pa spremenili v kotlovnico. Eno najdražjih in najbolj požrešnih. V šoštanjski kotel bomo po najbolj optimističnem scenariju, ki ne predvideva nenačrtovanih izpadov in okvar bloka 6, dviga potrebnih surovin (ne le premoga!) in morebitne slabe prodaje "stranskega" produkta, torej električne energije, v petih letih zmetali 833 milijonov evrov. Milijardo, če zaokrožimo. Tako so zaokrožili tudi v eni od tabel, priloženi predlogu interventnega zakona o TEŠ, ki je do nedelje v javni obravnavi.

To še človek približno razume, če se spet obesimo na goli razum. Gre za denar, ki ga je sedaj termodružbama plačevala HSE, sicer bi obe pristali v stečaju, Šaleška pa na mrzlem. Ampak, da pa to rešitev ministrstvo prikaže kot 1,5-milijardni prihranek, je pa izven dosega marsikatere pameti. Ker če se že gremo golo matematiko, bi lahko izračunali še kaj več. Denimo, da bi za milijardo evrov lahko vsakemu priključenemu na daljinsko ogrevanje kupili toplotno črpalko, pa bi še ostalo. Ali pa - za delovanje TEŠ bo vsako leto šlo od 150 do 180 milijonov evrov, medtem ko je celotna prenova sistema daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini ocenjena na 130 milijonov evrov, torej manj kot enoletno plačilo TEŠ. Hitro pa se lahko izračuna še, komu je v interesu, da se bo še pet let čakalo na nove rešitve ogrevanja.

Navsezadnje, ogrevanje bi se izšlo že zgolj s kurjenjem v blok 5, ki je zato, ker je za razliko od bloka 6 že amortiziran, cenejši. Sploh, če bi dodali še dve plinski turbini, ki sta v Šoštanju. In sploh, če količina elektrike, za katero odštejemo več, da jo naredimo, kot pa zanjo dobimo, postaja stranskega pomena, medtem ko je do sedaj zagotavljala tretjino slovenske električne energije. Mimogrede, prodaja slednje še tudi ima veliko neznank, saj te sedaj ne bo več prodajal HSE, ampak se bodo tega posla morali na novo lotiti sami. Bo pa HSE očitno lahko obdržal Družmirsko jezero - tudi za to so našli čas in prostor, da so umestili v interventni zakon. HSE bo tam lahko gradil sončno elektrarno in znova iz zgodbe potegnil daljši konec.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta