Konec slovenjgraškega Adienta naznanili v desetih minutah, brez milosti

Večstranski odzivi ob nenadni napovedi zaprtja proizvodnje dobavitelja avtomobilski industriji v ameriški lasti, četrtega največjega zaposlovalca v koroški regiji. Sindikati bi še skušali prepričati lastnika in pozivajo vlado, da se vključi v pogajanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delavci včeraj pred tovarno, ki se ji je lastnik nepričakovano odrekel 
Igor Napast

Na Koroškem se vrstijo odzivi na negativno presenečenje o zaprtju tovarne, s katerim je ameriška multinacionalka postregla v slovenjgraškem Adientu, četrtem največjem zaposlovalcu v regiji. Brez dela bo ostalo vseh 430 zaposlenih. Lastnik o zapiranju proizvodnje do srede ni obvestil niti vodstva podjetja, v katerem izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov. "Niti v sanjah si nismo mislili, da se bo kaj takega zgodilo," je dejala ena od zaposlenih, ki v tej družbi dela več kot deset let. "Že ob lanskem odpuščanju smo bili v hudem stresu, kdo od nas bo ostal, kdo bo pristal na cesti. K sreči sem takrat službo obdržala, čeprav sem bila spomladi nekaj časa na čakanju. Imam mladoletne otroke, kredit. Poleg tega nisem več mlada, res je hudo. Leta so naredila svoje, ne vem, kje si bom našla novo zaposlitev," je povedala druga delavka. Za delavce je bilo vsega konec v desetih minutah, pojasnjuje delavec, ki dela v Adientu 23 let: "Prišel je tehnični direktor za Evropo in po sestanku z vodstvom, svetom delavcev in sindikatom zahteval še sestanek z delavci. Svoje je povedal v desetih minutah, brez milosti. Dejal je, da se tovarna zapira, ker so fiksni stroški previsoki, zato poslovanje ni rentabilno. Da jim je dodaten udarec zadala še korona."

Po njegovih podatkih bodo programe prerazporedili v druga podjetja znotraj skupine. In še, da so bile v preteklosti težave tudi na drugih lokacijah, denimo v Avstriji, a tam so proizvodnjo optimizirali. Da se bo treba nekako znajti, je povedala delavka Silva, ki bo že drugič šla skozi podobno kalvarijo. Dobrih deset let je zaposlena v Adientu, pred tem je do stečaja v letu 2010 delala v Preventu. "To te še bolj boli, ko enkrat misliš, zdaj pa je to to. Pa potem ni." Jaka Šilak, sekretar sindikata območne enote ZSSS Podravje in Koroška, je povedal, da so ogorčeni in bodo zaprtju ostro nasprotovali. "Ne vidimo razloga, zakaj se je lastnik tako odločil. Upamo, da ga bomo lahko z raznimi pritiski ali pogovori prepričali o drugačnem mnenju." K ukrepanju je pozval tudi vlado, ki naj se poskuša vključiti v pogajanja z lastnikom in ga prepričati, da tovarne ne zapre. "Če ne, naj nam pove, katera delovna mesta bo ponudila ljudem, ki bodo ostali na cesti," je dejal Šilak, ki ocenjuje, da bo v Mislinjski dolini brez službe ostalo od 10 do 15 odstotkov ljudi. Igor Hovnik, predstavnik sveta delavcev v podjetju, je dejal, da so se trudili imeti dober odnos z odgovornimi v centrali: "Ves čas smo dobili povratne informacije, da je naša kvaliteta zelo dobra. Res je bil problem glede cene delovne sile, saj smo bili dražji v primerjavi s Čehi, Slovaki in Srbi. Glede na kvaliteto, naša prizadevanja in velikoletni doprinos k podjetju smo pričakovali vse kaj drugega."

Kam bodo selili proizvodni program

Informacija o koncu je presenetila tudi direktorja Tomaža Primožiča. "To je hud šok za vse zaposlene. V sredo nam je operativni direktor Matthias Gross v Adient foam group povedal, da so naredili veliko analiz in primerjav za našo lokacijo, a žal nobena ni napovedovala optimističnih rešitev. Kljub temu da je naše podjetje izvedlo kar nekaj sprememb in veliko izboljšav, niso bile dovolj in niso vplivale na končno odločitev lastnika, da zapre našo tovarno v Slovenj Gradcu."

Zaustavitev bodo izvedli v več korakih. Del proizvodnje bodo zaprli že junija, drugi del pa do konca leta. Nekaj delavcev bo ostalo do maja 2022, ko je načrtovano dokončno zaprtje. Na naše vprašanje, ali lastniki ob lanskem odpuščanju 119 delavcev niso zagotavljali, da imajo za lokacijo v Slovenj Gradcu delo zagotovljeno do 2025, pa je Primožič odgovoril, da so jim lani res predstavili plane do 2025. Kam bodo selili proizvodni program iz Slovenj Gradca, še ni znano. Pričakujejo, da jim bodo iz centrale v kratkem posredovali več informacij. GZS Koroška gospodarska zbornica se je odzvala z obžalovanjem, ker se poslavlja družba z dolgoletno tradicijo na področju predelovalnih dejavnosti in pomemben zaposlovalec in soustvarjalec gospodarskega okolja regije. " Kljub dejstvu, da so številne generacije v podjetju do sedaj prekrmarile različna viharna obdobja, se tokrat zaposleni soočajo z zahtevnostjo razmer in poslovnimi odločitvami krovne družbe, ki Koroški prinašajo neželene scenarije. Dejstvo je, da so delovna mesta dragocena in razvoj regije bazira na gospodarstvu, zato si ob nepričakovani novici o zapiranju podjetja želimo, da bi v procesu zapiranja poiskali poti, ki bi ublažile silno negotovost," je poudarila direktorica Aleksandra Gradišnik.

Izkoristili so tudi državne pomoči

Tudi slovenjgraški župan Tilen Klugler ocenjuje, da je to velik udarec za občino in predvsem zaposlene. "Odločili smo se, da v začetku prihodnjega tedna skličemo sestanek. Na povabilo sta se že odzvala predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup in predsednik UO GZS OZ Koroške gospodarske zbornice Boštjan Paradiž, pričakujemo, da se bo tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Na sestanku bomo preverili vse možnosti za zaposlene, kako lahko pomagamo."

V Adientu so lani ob začetku pandemije izkoristili tudi vladne ukrepe za pomoč podjetjem, večina delavcev je bila doma marca in aprila. Ko so poleti uveljavili prvi plan odpuščanja, pa so s tem prenehali. A to ni bilo dovolj oziroma jih ni rešilo pred odpuščanji. Poslanec SD s Koroškega Jani Prednik pa je najavil poslansko vprašanje ob začetku seje državnega zbora prihodnji teden, v SD pa bodo zahtevali tudi skupno sejo odborov za gospodarstvo in za delo, družino in socialne zadeve. Prednik je izrazil bojazen, da odločitev za zaprtje Adientove tovarne na Koroškem ni izoliran primer, ampak začetek plazu stečajev in odpuščanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta