Koronavirus: Neznanka so še vedno otroci

Andreja Kutin Lednik
09.03.2020 16:11

Medtem ko je globalni seštevek primerov okužb presegel število 100.000, še vedno ni jasno, kakšno vlogo imajo pri širjenju virusa otroci. Verjetno pa je, da se okužijo enako kot odrasli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi na OŠ Franceta Prešerna s higienskimi ukrepi proti širjenju bolezni
Andrej Petelinšek

Otroci se z novim koronavirusom verjetno okužijo enako kot odrasli, je pokazala ena najbolj podrobnih študij o širjenju virusa sars CoV2 doslej. Študija temelji na podatkih iz Shenzhena na Kitajskem in daje delni odgovor na eno največjih vprašanj, povezanih z izbruhi: kakšna je vloga otrok pri širjenju bolezni in kolikšna je njihova obolevnost.

časovnica, koronavirus, 10. marec
Večer

Verjetnost okužbe je pri otrocih enaka

"Otroci se verjetno okužijo in ne zbolijo," pravi za Nature Justin Lessler, epidemiolog iz John's Hopkins Bloomberg šole za javno zdravje v Baltimoru. Študijo je vodil s tremi drugimi epidemiologi iz ZDA in Shenzhena ter v sodelovanju s shenzhenskim centrom za nadzor in preprečevanje bolezni. Študija je prva, ki ni obravnavala samo ljudi, ki so bili okuženi z virusom, temveč tudi veliko število njihovih tesnih stikov, nekateri so bili okuženi in mnogi od njih ne. Raziskovalci so spremljali 391 ljudi, ki so jim diagnosticirali virus na podlagi njihovih simptomov, in 1286 njihovih tesnih stikov, da bi videli, ali so bili ti pozitivni na virus, tudi če niso pokazali simptomov. Ugotovili so, da so otroci, mlajši od deset let, ki so bili potencialno izpostavljeni virusu, prav tako verjetno okuženi kot druge starostne skupine, pri čemer je bilo od sedem do osem odstotkov stikov znanih primerov testiranih pozitivno.

So tudi uspešni prenašalci?

A kljub temu da naj bi bili otroci enako dovzetni za virus, v šolah doslej ni bilo opaziti izbruhov, kar gre najverjetneje pripisati dejstvu, da so simptomi otrok blagi. Najpomembneje je torej ugotoviti, ali so otroci zato, ker so bolje borijo z boleznijo oziroma so pri njih simptomi slabi, tudi uspešni prenašalci virusa. Študija bi lahko imela pomembne posledice za upočasnitev širjenja virusa z ukrepi, kot so zaprtja šol. "Ko rečemo, da omejevanje virusa ni možno, ne moremo prezreti otrok," pravi Lessler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta