Koronavirus: V Splošni bolnišnici Celje so že kupili 6150 hitrih testov

Gordana Possnig Gordana Possnig
24.10.2020 06:00

Nekatere bolnišnice šele načrtujejo razpise za nabavo hitrih testov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Na spletni strani celjske bolnišnice so v rubriki javnih naročil ta teden objavili obvestilo, da so pri farmacevtski družbi Roche nabavili 6150 hitrih antigenskih testov za skupno slabih 40 tisoč evrov brez DDV. Vprašanja, kako to, smo naslovili na celjsko bolnišnico in pojasnjujejo, da bolnišnica nujno potrebuje hitre antigenske teste za obravnavo pacientov s sumom na okužbo s koronavirusom v Urgentnem centru Celje, saj ti testi pomenijo hitrejšo obravnavo pacientov v sivih conah in njihovo razvrščanje v rdečo ali belo cono.

Franc Vindišar, strokovni direktor celjske bolnišnice
Gordana Possnig

"Z evidenčnim naročilom bomo izvedli urgentno enkratno nabavo testov, ki bo zadostovala za nekaj tednov. Hkrati pa že pripravljamo tudi javno naročilo za sklepanje okvirnih sporazumov s ponudniki hitrih antigenskih testov za covid-19 za daljše obdobje," pojasnjujejo v celjski bolnišnici in dodajajo, da je bila ponudba podjetja Roche izbrana zato, ker je bila najugodnejša izmed vseh prejetih ponudb.

"Cena testa je 6,50 evra brez DDV oziroma 7,12 evra z DDV. Za izvedbo teh testov ni potreben dodatni čitalec (test je konceptualno postavljen na testno ploščico, pri kateri za odčitavanje uporabnik ne potrebuje aparata). Skupaj s časom, ki je potreben po odvzemu vzorca za transport v laboratorij, lahko izvid testa dobimo v roku 30 minut," pojasnjujejo v bolnišnici. In še: "Ker smo bili po opravljeni izbiri s strani podjetja Roche seznanjeni, da nam testov ne morejo dobaviti pred začetkom prihodnjega tedna, smo od drugega najugodnejšega ponudnika, ki je imel teste na zalogi, to je podjetje IRIS, d.o.o., kupili 2500 testov za premostitev obdobja do dobave Rochevih testov. Dolgoročno pa bo nabava hitrih antigenskih testov urejena z javnim naročilom, ki je v pripravi." Za naročilo se sicer odločajo tudi druge bolnišnice.

Strokovnega direktorja bolnišnice mag. Franca Vindišarja pa smo vprašali, kaj meni o testiranju celotne populacije na covid-19, ki jo je na četrtkovi tiskovni konferenci omenil predsednik vlade Janez Janša. "Zavedati se moramo, da je v Sloveniji okoli dva milijona prebivalcev. Zato se postavlja vprašanje, kako bi lahko zagotovili tolikšno število testov in katere teste bi ob tem uporabili. Vsi vemo, da trenutno dnevno opravimo okoli 6000 testov na covid-19, številka dva milijona pa je bistveno višja. Glede testiranja celotne populacije bi morali najprej določiti nek presečni datum začetnega testiranja in časovni okvir, v katerem bi celotno populacijo testirali. Še pred začetkom testiranja pa bi morali tudi vedeti, kakšni ukrepi bodo sledili, ko bodo znani rezultati celotnega testiranja prebivalstva," je dejal Vindišar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta