Korupcija je še vedno družbeno sprejemljiva

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
25.11.2019 17:40

Tožilstvo in policija: Korupcije je vse več, KPK je lani dobil najmanj prijav v zadnjih petih letih, a v prvih desetih mesecih tega leta že več kot lani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kazniva dejanja na področju korupcije so prikrita.
Andrej Petelinsek

Generalni državni tožilec Drago Šketa je pred dnevi na forumu o finančni in gospodarski kriminaliteti dejal, da je korupcije vse več, tožilec specializiranega državnega tožilstva Boštjan Valenčič pa je k temu dodal, da je razlog za to tudi ta, da je "korupcija še vedno družbeno sprejemljiva". Šketa je korupcijska kazniva dejanja označil za "sistemske anomalije, ki jih morajo tudi drugi organi v svoji 'verigi pravice' preprečevati tako, da do tovrstnih koruptivnih dejanj ne bo prihajalo". Kot primer je izpostavil korupcijo v zdravstvu, kjer za zdaj tudi šele po desetih letih zaznavajo kazniva dejanja in sprožajo postopke. "Te anomalije bi morali z nadzornimi mehanizmi zaznati takoj v startu," je ocenil. Te zadeve bodo na tožilstvu (še naprej) obravnavali prioritetno.

Drago Šketa
Sašo Bizjak

Policija: Zahtevno odkrivanje in preiskovanje

Odkrivanje in preiskovanje gospodarske kriminalitete in korupcije je, pravijo na policiji, ena njenih najpomembnejših prednostnih nalog. "Učinkovito odkrivanje in pregon korupcije je predvsem sistemski izziv, s katerim se mora spoprijeti celotna družba, predvsem pa vsi državni organi in institucije. Le s takšnim zavedanjem, hitrim odzivom na odklonske pojave in skupnim delom vseh državnih organov in institucij je mogoče take primere omejiti," v imenu policije pravi tiskovni predstavnik Drago Menegalija. "Kazniva dejanja na področju korupcije so prikrita, zahtevna za preiskovanje in praviloma prepletena z drugimi kaznivimi dejanji s področja gospodarske kriminalitete, v praksi pa se pogosto izkaže, da je lahko korupcija tudi posreden motiv za storitev določenega gospodarskega kaznivega dejanja, ki se procesuira oziroma statistično evidentira v okviru drugih kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete."

Drago Menegalija
Janko Rath

KPK: Prevelika toleranca do koruptivnih dejanj

Boris Štefanec
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta