KPK Andreja Vizjaka opral sumov nepravilnosti pri nakupu delnic Petrola

Srečko Klapš
14.12.2020 11:26
Komisija ni zaznala suma kršitev iz lastnih pristojnosti, zato je nadaljnjo obravnavo prijave zavrnila ter jo odstopila agenciji za trg vrednostnih papirjev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoljski minister Andrej Vizjak si lahko oddahne po tem, ko komisija za preprečavenje korupcije "ni zaznala sumov kršitev iz lastnih pristojnosti".  
Robert Balen

Komisija za preprečevanje korupcije je zaključila postopek v zvezi s prijavo, ki se je nanašala na nakup delnic družbe Petrol ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka. "Ker je bila javnost s postopkom pred komisijo že seznanjena, obveščamo, da prijava na podlagi predhodnega preizkusa ni bila sprejeta v nadaljnjo obravnavo, saj komisija ni zaznala sumov kršitev iz lastnih pristojnosti," so sporočili iz KPK in dodali, da so informacijo o tem odstopili agenciji za trg vrednostnih papirjev: "Če bo na podlagi teh ugotovitev potrebna dodatna obravnava zadeve v skladu z določbami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, bo komisija to tudi uvedla."

Agencija za trg vrednostnih papirjev je sicer že septembra uvedla postopek zaradi suma zlorabe notranjih informacij, potem ko se je vlada odločila popolnoma liberalizirati cene naftnih derivatov, kar bi lahko vplivalo na poslovanje Petrola. O nakupu 415 delnic Petrola, takrat vrednih 120.000 evrov, so prve pisale Finance, za kar je Vizjak najel tudi posojilo. "Nakup delnic družbe Petrol sem ocenil kot priložnost za dobro naložbo, saj je borzni tečaj v času epidemije drastično upadel," je v začetku septembra pojasnil Vizjak. Glede na to, da se je Vizjaku očitalo tudi, da je delnice kupil, ker da je vedel, da bo vlada deregulirala cene pogonskih goriv, je septembra pojasnjeval, da se je za nakup delnic Petrola odločil spomladi, ko o deregulaciji cen pogonskih goriv ni govoril še nihče. Da pri tem predlogu in pri mnenju okoljskega ministrstva, ki ga mora v tem primeru ta podati, ni sodeloval, odločitev je prepustil strokovni službi in državni sekretarki. "Gradivo je pripravilo gospodarsko ministrstvo, sodelovalo je tudi ministrstvo za finance. Jaz v to nisem bil vključen. Da mene vlečete v to zgodbo, se mi zdi nesprejemljivo in ustvarjanje konstrukta," je takrat še dejal Vizjak.

Da ima minister Vizjak resne načrte  s svojo naložbo v Petrol, kaže tudi zadnji predlog novih članov nadzornega sveta, ki jih bodo delničarji Petrola potrjevali na skupščini 28. decembra letos. Med kandidati za nadzornika je tudi vodja njegovega kabineta na ministrstvu Aleksander Zupančič, sicer nekdanji direktor komunalnega podjetja iz Brežic, od koder je tudi Vizjak, oba pa sta tudi člana SDS.  Po pisanju portala necenzurirano.si bo moral Zupančič zaradi mobinga sesti tudi na zatožno klop. Hkrati teče tudi postopek v zvezi s to zadevo na brežiškem delovnem sodišču, ki prav tako še ni pravnomočen. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta