KPK: Pri nabavi zaščitne opreme so bila ugotovljena korupcijska tveganja in sumi kršitev drugih zakonov

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
05.11.2020 13:23

Zoper katere osebe bo KPK uvedla preiskave, za zdaj ne izdajajo. Delo bo imela tudi policija, računsko sodišče ... V primeru žvižgača Ivana Galeta bodo preučili vzročno povezavo med njegovimi razkritji in odpovedjo delovnega razmerja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi v izrednih razmerah je treba ravnati odgovorno in transparentno, pravi predsednik KPK Robert Šumi.
Robert Balen

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pri temeljitem tematskem nadzoru nabave zaščitne opreme, ki se ga je lotila maja na zavodu za blagovne rezerve in nekaterih drugih subjektih javnega sektorja - vanj je zajela obdobje od 11. marca do 1. junija letos -, ugotovila vrsto korupcijskih tveganj in kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Tako so ugotovili netransparentnost, nejasnost, nesledljivost postopkov nabave opreme, neenako obravnavo ponudnikov in tudi partnerjev, s katerimi je država sklenila pogodbe, je na novinarski konferenci povedala vodja službe za nadzor in preiskave v komisiji Katja Mihelič Sušnik. Ob tem so ugotovili tudi sume kršitev zakonov z drugih področij, zato jih bodo predali naprej v obravnavo državni revizijski komisiji, tržnemu inšpektoratu, policiji, finančni upravi in računskemu sodišču. Sami pa bodo v določenih primerih še ta mesec zoper posameznike uvedli preiskave.

Katere osebe so osumljene korupcijskih tveganj, predsednik KPK Robert Šumi za zdaj ne želi povedati, saj morajo biti o uvedbi preiskave najprej obveščene omenjene osebe. So pa na KPK povedali, da gre za posamezne osebe z več institucij in ne institucije kot take. Obenem je potrdil, da jih je žvižgač Ivan Gale, ki je razkril določene nepravilnosti, ki naj bi se na zavodu za blagovne rezerve dogajale pri nabavi opreme, zaprosil za pomoč. Obenem je bil tudi sam kot nekdanji uslužbenec zavoda pod drobnogledom. Šumi je dejal, da bodo preučili tudi vzročno povezavo med Galetovimi razkritji nepravilnosti in odpovedjo delovnega razmerja, ki je sledilo. Predsednik KPK je dejal, da pri pridobivanju dokumentacije niso imeli težav in da je bilo sodelovanje z vsemi korektno.

Ob ugotovitvah je Šumi poudaril, da na KPK razumejo zahtevnost situacije, v kateri je bilo "treba ravnati hitro in učinkovito. Zavedamo se tudi, da so bili postopki nabave izvedeni v času izrednih razmer, kjer je bila nujnost nabave zaradi reševanja življenj ljudi prioriteta. Kljub temu poudarjamo, da je tudi v takšnih razmerah treba ravnati odgovorno, transparentno in v skladu z visoko stopnjo integritete".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta