Krek omenja tretji val, prognoza za Slovenijo "ni lepa": "Cepljenje izvajamo zelo hitro"

M.R.
17.02.2021 11:48
Slovenija naj bi v februarju prejela več kot 127 tisoč odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu, v marcu pa skoraj 130 tisoč. Zaradi prisotnosti britanskega in južnoafriškega seva koronavirusa v evropskem prostoru svarila pred tretjim valom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktor NIJZ Milan Krek.
STA

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je povedal, da se koronvirusna situacija v Evropi po trenutnih podatkih počasi umirja, vendar pa sta na tem območju poleg običajnega koronavirusa prisotna še bistveno bolj virulentna seva - britanski in južnoafriški. "Če bosta imela dobre pogoje za širitev, bosta v določenem času prevladala nad običajnim, kar pomeni, da lahko pričakujemo tretji val," je povedal Krek. 

Glede Slovenije je pohvalil podatek o 14-dnevni incidenci na 100.000 primerov. V Sloveniji je bilo namreč v zadnjih 14 dneh potrjenih 551 primerov na 100.000 prebivalcev. "Če bomo tako nadaljevali, bomo v določnem času zdrseli v rumeno fazo," je poudaril. 

Opozoril je, da sedemdnevna incidenca trenutno bolj stagnira in ne pada več tako strmo, kot je v preteklih dneh. To pomeni, da bo verjetno prišlo do stagnacije, pravi Krek, ki dodaja, da je to prognoza, ki "ni lepa". "Želel bi, da bi bilo drugače, da gremo hitreje navzdol, ampak žal podatki ne kažejo tako," je še pojasnil. 

Testiranje je po Krekovih besedah pomembno, ker se z več testi odkrije več okuženih, ki so nato izolirani, s tem pa se zmanjša prenos v populacijo. 

Do tega tedna z dvema odmerkoma cepili dobra 2 odstotka prebivalcev

Slovenija bo po njegovih besedah v februarju skupno prejela 78.390 odmerkov cepiva družb Pfizer in BioNTech, 13.200 odmerkov cepiva Moderne in 36.000 odmerkov cepiva AstraZenece. Skupaj naj bi tako prejeli 127.590 odmerkov cepiva, v marcu pa naj bi jih po predvidevanih prejeli 129.450 (99.450 odmerkov Pfizerja in 30.000 odmerkov Moderne). Za marec še ni podatka, ali in koliko cepiva bo država dobila od AstraZenece, saj prihaja do zapletov na evropski ravni, je pojasnil Krek. 

Z dvema odmerkoma je bilo v Sloveniji do 14. februarja cepljenih 47.693 ljudi, z najmanj enim odmerkom pa 70.888. Do tega tedna sta bila tako z dvema odmerkoma cepljena dobra dva odstotka prebivalcev. Ob tem je Krek ocenil, da v Sloveniji cepljenje poteka "zelo hitro". Je pa učinek cepiv pri starejši generaciji manjši, pravi Krek, saj da ima ta populacija slabšo imunsko odpornost. 

Na vprašanje, ali bi lahko tudi Slovenija uporabila rusko cepivo Sputnik V, je odgovoril, da se Slovenija drži načela, da se cepiva naroča prek Javne agencije za zdravila in preko Evropske agencije za zdravila (Ema). "To pa zato, ker se zavedamo, da moramo imeti pri cepljenju zelo visok standard, ki ga dosežemo le, če gremo preko Eme," je poudaril. Ta agencija pa za zdaj še ni dala zelene luči za uporabo ruskega cepiva na območju EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta