Kriminalisti obiskali tudi Aleksandro Pivec: "Želim si, da se preiskava čim prej zaključi."

M.R.
18.02.2021 10:16
Nacionalni preiskovalni urad na 29 naslovih na območjih policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Koper in Nova Goric opravlja hišne preiskave zaradi sumov kaznivih dejanj goljufije na škodo EU in zlorabe položaja. Med drugim so bili tudi pri nekdanji predsednici stranke DeSUS in ministrici za kmetijstvo Aleksandri Pivec.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Robert Balen

78 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in ljubljanskih ter koprskih kriminalistov opravlja hišne preiskave na 29 naslovih po državi, so sporočili z generalne policijske uprave. Gre za predkazenski postopek, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo. 

Protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo omenjenih kaznivih dejanj, je višja od 100.000 evrov, osumljenih pa je 14 fizičnih oseb in ena pravna. Nobenega osumljenca policija za zdaj ni pridržala. 

Po naših neuradnih informacijah so preiskave povezane s projektom Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (SRIPT). Ministrstvo za gospodarstvo je namreč konec oktobra 2019 okrožnemu državnemu tožilstvu naznanilo sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije na škodo EU in ponarejanja listin pri tem projektu. 

Kriminalisti so bili po naših neuradnih podatkih tudi pri nekdanji direktorici Turistične gostinske zbornice Klavdiji Pergar. Gospodarsko ministrsvo je namreč prst uperilo proti zbornici in takratni direktorici Klavdiji Perger ter drugim fizičnim osebam, ki naj bi bile vpletene v zadevo. Po poročanju portala Necenzurirano naj bi ovadili tudi dekana brežiške fakultete za turizem Boštjana Brumna in predavateljico na portoroški Turistici Majo Uran Maravič. Upravni odbor zbornice je že v začetku novembra 2019 po seznanitvi s poročilom revizije omenjenega projekta razrešil Pergerjevo

Zbornica je projekt SRIPT, katerega namen je povezovanje različnih deležnikov iz gospodarstva in razvojno-raziskovalne sfere ter spodbujanje povečanih skupnih vlaganj podjetij v razvojne projekte na področju trajnostnega turizma, prijavila na razpis za podporo strateškim razvojno inovacijskim partnerstvom na prioritetnih področjih pametne specializacije iz leta 2016. Ministrstvo je z njo aprila 2018 sklenilo pogodbo o sofinanciranju, na podlagi katere je prejela 390.000 evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Med sodelavci pri projektu je bila tudi Aleksandra Pivec, ki naj bi za delo pri projektu prejela okoli 35.000 evrov bruto honorarja, čeprav naj ne bi svojega dela opravila v celoti. Sama je to ves čas zanikala in je trdila, da je bilo delo opravljeno. 

Andrej Petelinšek

Šarec Pivčeve zaradi SRIPT ni zamenjal

Po naznanilu gospodarskega ministrstva omenjenega suma kaznivih dejanj se je takratni premier Marjan Šarec pogovoril s Pivčevo in ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom, a se za zamenjavo Pivčeve v svoji vladi ni odločil. Počivalšek naj bi takrat Šarcu zatrdil, da je Pivčeva delo, za katero je bila plačana, tudi opravila.

Sedanji in tudi tedanji predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je Šarcu očital, da je znižal standarde in da bi lahko s tem vplival na izid volitev vodstva stranke. V začetku preteklega leta je namreč Pivčeva Erjavca premagala na volilnem kongresu in postala predsednica stranke.

Tudi sedanji premier Janez Janša zaradi omenjene afere Pivčeve ni zamenjal, je pa pozneje sama odstopila, ko je proti njej opozicija vložila interpelacijo. Njeno zamenjavo v vladi je zahtevala tudi stranka DeSUS, saj jo je pred tem zaradi te in še drugih domnevnih afer razrešila s položaja predsednice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta