Kriminalisti zaradi operacije SRIPT danes tudi na mariborski univerzi

Ž.V., V.L.
19.02.2021 13:53
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Univerza v Mariboru.
Andrej Petelinsek

Izvedeli smo, da so se na Univerzi v Mariboru danes mudili kriminalisti. Šlo naj bi za nadaljevanje včerajšnjih hišnih preiskav Nacionalnega preiskovalnega urada v zvezi s projektom Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (SRIPT). Spomnimo, osrednja osumljena akterka Klavdija Perger naj bi bila med 7. aprilom 2017 in 2. decembrom 2019 kot direktorica Turistično-gostinske zbornice storila kaznivi dejanji, in to tako, da je družbi ter nekaterim strokovnjakom pridobila finančna sredstva na javnem razpisu pristojnega ministrstva za subvencioniranje projekta s področja razvoja turizma. 

Med preostalimi 13 osumljenci je tudi dekan brežiške fakultete za turizem Boštjan Brumen, ki naj bi bil s Pergerjevo v času, ko je bil dekan, v operaciji SRIPT podpisal 19 pogodb in pridobil 37.600 evrov neto, kar je največ med vsemi. Prav zato naj bi se bili preiskovalci danes mudili na matični univerzi, od koder so nam sporočili: "Univerza v Mariboru je dne 19.2.2021 na podlagi sodne odredbe s kriminalisti NPU sodelovala pri preiskovalnem dejanju. Z drugimi podrobnostmi ne razpolagamo oziroma jih ne moremo razkrivati." Tudi na policiji so nam potrdili, da po včerajšnjih danes potekata še dve hišni preiskavi, in sicer na območju Policijske uprave Maribor in tudi na območju Policijske uprave Novo mesto, kjer se nahaja sedež omenjene fakultete.

Specializirano državno tožilstvo je sicer predlog za hišne preiskave zaradi sumov storitve kaznivih dejanj goljufije na škodo EU in zlorabe položaja podalo že 29. septembra in ga dopolnilo 13. oktobra 2020, sodišče pa je odredbo za preiskave izdalo četrtega februarja letos. Protipravna premoženjska korist, nastala s storitvijo teh dejanj, v celoti po naših neuradnih informacijah znaša 143.400 evrov bruto oziroma 95.350 evrov neto. Poleg Pergerjeve in Brumna je na spisku še 12 drugih osumljencev. Med njimi je tudi nekdanja kmetijska ministrica in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec (15.800 evrov neto), med drugim tudi Maja Uran Maravić (26.800 evrov neto), predavateljica s Fakultete za turistične študije Portorož Univerze na Primorskem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta