Kriza vodenja še traja: Kljub sklepčnosti preklic seje nadzornikov Pošte Slovenije

17.09.2021 06:00
Imenovanje dveh novih nadzornikov na dan seje in še eno pravno mnenje, ki je neugodno za Tomaža Kokota in Martina Mlakarja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če se bo kriza vodenja v Pošti Slovenije nadaljevala, ta ne bo kos povečanju obsega predbožičnih in novoletnih pošiljk, menijo poznavalci razmer.
Arhiv Večera

Z včerajšnjim dnem je dveletni mandat nastopil novi član poslovodstva Pošte Slovenije Sebastijan Gostenčnik, potem ko se je 15. septembra iztekel mandat Vinku Filipiču. Ta uradno sicer sporazumno odhaja iz Pošte Slovenije, tako kot Andrej Rihter, a sta v resnici morala upravo na Slomškovem trgu v Mariboru zapustiti, ker nista bila po volji začasnemu generalnemu direktorju 33-letnemu Tomažu Kokotu. Rihter sicer od 5. septembra ni več zaposlen v Pošti Slovenije, Filipič pa naj bi ostal do predvčerajšnjim, ker naj bi bil edini kompetenten sogovornik ob četrtletnem poročanju poslovnih številk lastniku Slovenskemu državnemu holdingu (SDH).

 

Že drugo pravno mnenje kaže na zlorabo položaja

Kljub imenovanju Gostenčnika uprava Pošte še naprej ostaja nepopolna, saj visi v zraku Kokotova razrešitev, ki jo je s preklicem seje nadzornikov Pošte preprečil namestnik predsednik nadzornega sveta (NS) Ervin Renko. Na vprašanje, zakaj je sejo preklical pol ure pred začetkom, je Renko včeraj odgovoril, "da zaradi dejstva, ki pomembno vpliva na delovanje organa nadzora, saj je uprava SDH imenovala dva nova člana nadzornega sveta".

Neuradno pa, ker je razmerje glasov po tem, ko sta odstopila nekdanji predsednik nadzornikov Franci Mihelič in Aleš Buležan, kazalo v prid razrešitve Kokota, po kateri bi se v nemilosti lahko znašel tudi pooblaščenec uprave Martin Mlakar, ki naj bi bil skupaj s Kokotom po dveh pravnih mnenjih pri podpisovanju izrednih odpovedi ravnal v nasprotju z zakonom. Pravno mnenje naj bi bil pri odvetniški družbi Zdolšek po pisanju Dela naročil predsednik revizijske komisije Matjaž Fortič, tudi zato, ker bi nezakonite odpovedi lahko imele finančne posledice za Pošto in posledično za nadzornike. Odvetnik Stojan Zdolšek sicer včeraj po telefonu ni želel komentirati omenjenega pravnega mnenja. Dejstvo pa je, da ga nadzornikom zaradi preklica seje, ki bi morala biti v sredo popoldne v Ljubljani, ni mogel predstaviti. Za zdaj tudi naj še ne bi bilo znano, kdo bo naročeno mnenje plačal: "Ocenjujemo, da je Martin Mlakar s sodelovanjem pri sprejetju sklepov o razrešitvi Franca Predikake in Uroša Fonoviča in s sklenitvijo pogodb o prenehanju pogodb o zaposlitvi prekoračil pravice, ki so mu jih glede upravljanja in zastopanja družbe podeljevali interni akti ter pooblastila poslovodstva. Tomaž Kokot pa je s sodelovanjem pri sprejetju sklepov o razrešitvi, pri čemer se je zavedal ali bi se moral zavedati, da so sklepi sprejeti na nezakonit način, zlorabil svoj položaj začasnega generalnega direktorja," mnenje še povzema Delo.

To je sicer že drugo pravno mnenje, ki se sklicuje na 240. člen kazenskega zakonika, ki govori o zlorabi položaja. Odvetnik Tomaž Osolnik, ki zastopa odpuščenega svetovalca uprave Pošte Franca Predikako, je nadzornikom in poslovodstvu poslal mnenje Pravne fakultete v Ljubljani. Osolnik nam je včeraj dejal, da za zdaj še čakajo na morebitni razplet in odločitev nadzornega sveta Pošte: "Vsekakor pa bomo pravočasno vložili tožbo na delovno sodišče in tako zavarovali interese našega klienta."

 

​Renko kljub sklepčnosti preklical sejo

​In kaj se je dogajalo pred sejo nadzornikov Pošte, ki je ni bilo? Seje se je nameravalo udeležiti osem nadzornikov, tudi odstopljena Franci Mihelič in Aleš Buležan, saj se jima še ni iztekel trimesečni odpovedni rok, a je SDH namesto njiju imenoval nova nadzornika Igorja Škrinjarja in Nika Samca. Sklep o tem je uprava sprejela v sredo, na dan seje nadzornikov, včeraj pa so ga poslali Pošti Slovenije. V SDH naj bi si želeli, da bi nadzorniki Pošte zasedali v polni sestavi, četudi bi bili s preostalimi šestimi člani, od katerih so bili trije predstavniki zaposlenih, sklepčni. Tokrat naj bi tudi ti, če bi jih prepričalo pravno mnenje domnevnih nezakonitosti Kokota in Mlakarja ob podpisovanju izrednih odpovedi, glasovali. Mandat Škrinjarja in Samca začne teči v ponedeljek, 20. septembra, zato je pričakovati, da bo Renko sejo nadzornikov ponovno sklical prihodnji teden. Takrat pa naj bi se tudi seznanili s pravnim mnenjem. "Začasni generalni direktor Tomaž Kokot še uživa zaupanje nadzornega sveta," nam je včeraj še odgovoril Renko. Glede na to, da je tudi Škrinjar, sicer zaposlen v družbi Sava Turizem, leta 2018 kandidiral na listi SDS v Rušah, redni profesor z mariborske Fakultete za strojništvo Niko Samec pa opažen na dogodkih, ki jih organizira SDS, bo imel Renko več možnosti, da sledi volji SDH, ki jo vodi Janez Žlak, prav tako iz kadrovskega bazena SDS. Ob čemer je Samec sedel tudi med nadzorniki Nove KBM v času, ko jo je vodil Aleš Hauc.

Glede na to, da bi morali na preklicani seji nadzornikov Pošte glasovati tudi o soglasju k pogodbi o zaposlitvi Sebastijana Gostenčnika, ki je včeraj nastopil mandat, se postavlja tudi vprašanje, ali ima Pošta Slovenije dva pravnomočna podpisnika, poleg začasnega Tomaža Kokota. In tako se kriza vodenja in korporativnega upravljanja v Pošti Slovenije samo še poglablja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta